Neznáme úteky za slobodou - na západ uleteli komunistom naraz tri lietadlá, ušiel aj kúpeľný vlak.

Neznáme úteky za slobodou - na západ uleteli komunistom naraz tri lietadlá, ušiel aj kúpeľný vlak.

Tentokrát Vám prinášame dobrodružné príbehy, ktoré sa začali písať krátko po komunistickom prevrate v Československu. Znejú možno už neuveriteľne, ale dokresľujú dobu, v ktorej vznikali.

Bolo chladné jarné ráno, konkrétne 24.marec 1950 a z Bratislavy, Brna a Ostravy štartovali tri lietadlá -civilné Dakoty s pasažiermi. Pravidelné dopravné linky smerujúce pôvodne do Prahy však preleteli v rovnakom čase ďalej - za železnú oponu do slobodného sveta.

Spoločný útek troch lietadiel bol v dovtedajšej histórii niečím celkom nevídaným. A stáli za ním bývalí príslušníci z Royal Air Force.

Lietadlá, ktoré pristáli na americkej vojenskej základni v Erdingu, vyvolali vo svete obrovskú senzáciu. Nazvali ich "lietadlami slobody" a celá akcia bola pre režim československý komunistický režim obrovskou hanbou.

O všetkom dokonca komunisti nakrútili aj propagandistický film z roku 1952 s názvom Únos.

Po nástupe komunistického režimu utekali však Československa mnohí - a boli to aj mnohí prenasledovaní západní letci. Hoci po tomto fiasku stiahli z civilného letectva komunisti aj tých posledných, úteky zo sľubovaného raja pokračovali aj ďalej.

Na západ režimu nakoniec uletel aj šéf Gottwaldovej letky a ušiel celý kúpeľný rýchlik....

Ako je to možné?

Na konci februára si pripomíname výročie komunistického prevratu v Československu, a tak hovoríme v našej relácii o túžbe po slobode.

A to s výnimočným hosťom - je ním priamo riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek.

Ten je autorom unikátneho výskumu a knihy s názvom Za hranicou sloboda

Skúmal tieto úteky akoby vystrihnuté z akčných filmov v československých aj amerických archívoch a hovoril s poslednými svedkami. Mnohí z nich sa už nedožili pádi režimu a domov nikdy nevrátili...

Počuť budete aj spomienku Toma Doležala, syna hrdinu Royal Air Force Oldřcha Dolezala, o ktorom sa pisalo ako o letcovi, ktorý potopil počas vojny Hitlerovi loď a po nej komunistom uniesol tri lietadlá...

V našej rozhlasovej relácii, ktorú pripravujú moderátorka Soňa Gyarfašová a zvukový majster Pavol Prelovský, bude spomínať aj pasažier jedného z unesených lietadiel, ktorý dostal po návrate domov od režimu pôvodne trest smrti.

Biele miesta 20.storočia (21.2.2021) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj foto: Slavomír Michálek - kniha Za hranicou sloboda

20210220_210124.jpg

Autor: Soňa Gyarfašová; Foto: Slavomír Michálek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame