Akcia B - Byty po nepriateľoch štátu dostali stranícke kádre aj dôstojníci ŠtB

Akcia B - Byty po nepriateľoch štátu dostali stranícke kádre aj dôstojníci ŠtB

Písmeno B je odvodené od slova byty a už samotný názov toho veľa napovedá.

A v našej najbližšej relácii budeme hovoriť o tejto totalitnej krivde aj o tom, ako sme sa s ňou po novembri 89 vyrovnali.

Skúste si teraz predstaviť, že žijete so svojou rodinou každodenný život a zrazu sa dozviete, že Vás vyhadzujú z Vášho bytu. Len tak, lebo rozhodol niekto na výbore.

Skončiť máte v polorozpadnutom dome bez elektriny na periférii krajiny.

Zdá sa Vám to nepredstaviteľné? Na začiatku päťdesiatych rokov to bola realita mnohých rodín, ktorých členov zaradil v rámci akcie B komunistický režim na zoznam nepriateľov štátu.

Boli medzi nimi manželky velezradcov odsúdených v politických procesoch, úradníci, inteligencia, ale aj ľudia, ktorí sa len nedávno vrátili z nacistických koncentračných táborov.

Spomínaná akcia B bola vyvrcholením predchádzajúcich pokusov -ako vyčistiť mestá od takzvaných nežiadúcich elementov. A teda akcie Očista Bratislavy a T43.

No a všetko sa to dialo podľa osvedčeného sovietskeho vzoru. Samotný scenár vypracoval ešte na začiatku roka 1952 predseda Zboru povereníkov Július Ďuriš a na jej vykonanie bola zriadená špeciálna komisia.

No a uvoľnené byty po nepriateľoch štátu mali slúžiť podľa predstáv súdruhov pre robotníkov a úderníkov. A tým sa mala vyriešiť situácia s bytmi.

V praxi to znamenalo, že byty dostali stranícke kádre a dôstojníci ŠtB. A ich obete prežívali a niektoré aj dožili svoj život v mimoriadne ťažkých podmienkach.

Komunistická akcia B sa počas jej trvania v rokoch 1952-1953 na Slovensku dotkla približne 1400 ľudí, ktorým úplne zmenila životy a nežnej revolúcie sa dočkala z nich iba hŕstka.

O osudy, ktoré sa stratili niekde v súkolí dejín, sa začala hneď po nežnej revolúcii zaujímať naša dnešná hostka - slovenská filozofka, diplomatka spisovateľka a prekladateľka Marianna Oravcová.

Na začiatku 90.rokov pomáhala v Slovenskom helsinskom výbore posledným žijúcim pri odškodneniach a roky túto tému skúmala.

Prednedávnom o nej vydala aj rozsiahlu knihu s príznačným názvom Akcia B.

Okrem Marianny Oravcovej však v našej relácii, ktorú pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský, budete počuť aj príbehy ľudí, ktorých života sa spomínaná akcia B kedysi osobne dotkla.

Akcia B - Byty po nepriateľoch štátu dostali stranícke kádre aj dôstojníci ŠtB Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Akcia B - Byty po nepriateľoch štátu dostali stranícke kádre aj dôstojníci ŠtB.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame