František Krištof Veselý - známe a neznáme osudy nášho prvého populárneho speváka

František Krištof Veselý - známe a neznáme osudy nášho prvého populárneho speváka

V našej relácii budeme tentokrát hovoriť o človeku, ktorý sa stal už za svojho života legendou. Nielen preto, že sa stal našim prvým spevákom populárnej hudby. V divadelnom a speváckom umení tiež jedným zo symbolov prvej Československej republiky. Neskôr si zažil rôzne skúšky 20.storočia. Aké teda boli tie známe, ale aj neznáme osudy Františka Krištofa Veselého?

Bol to pravý elegán a bonviván svojej doby, ktorý vedel nosiť frak. A v 30.rokoch sa stal jednou z hviezd Slovenského národného divadla. Hudobní kritici dnes hovoria, že talent ako on sa narodí raz za sto rokov. Pripodobňovali ho k francúzskym šansoniérom aj pre jeho osobitý štýl - pri interpretácii piesní dával dôraz na každé jedno slovo. No a príznačný pre mladého Skaličana bol aj jemný maďarský prízvuk, ktorému pripisovali na tie časy veľkú eleganciu - získal ho pri svojich angažmá v Maďarsku.

V Budapešti, kde istý čas pôsobil, sa zoznámil nielen s divadelným umením, ale aj so svojou manželkou Gizelou, ktorá bola rovnako speváčkou a herečkou a práve ona mu vo všetkom pomáhala. Aj dotvárať jeho piesne.

No a František Krištof Veselý sa dostal od operety a mikrofónu aj na filmové plátno - v Prahe natočil jedenásť filmov, spomeňme len Uličnice, Rozkošný příběh či Falešná kočička. Neskôr napríklad Štvorylku alebo Škandál v Melodiasbanke.

"Keď prechádzal v Prahe cez cestu, policajt zastavil dopravu - ide Krištof Veselý," spomínal v našom rozhlasovom archíve Laco Zrubec, ktorý mu kedysi robil konferenciéra.

Podobne ako u iných prvorepublikových hviezd aj do jeho kariéry zasiahli obe totality 20.storočia. Tá prvá ľudácka chcela umelcov využiť vo svoj prospech, tá druhá komunistická zakázať zasa všetko moderné. František Krištof Veselý zostal napriek rôznym turbulenciam, ktoré prežil, pri svojej tvorbe celý život.

Príbeh populárneho speváka, herca a režiséra, ktorý odišiel v roku 1977 - pred 45 rokmi, budú Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský rekonštruovať s muzikologičkou Teréziou Ursínyovou či hudobným skladateľom Pavlom Zelenayom.

Zaznie aj publicista Peter Getting, no počuť budete z archívu aj jeho divadelných kolegov a zaznejú tiež spomienky jeho jedinej dcéry - lekárky Evy Veselej, ktorá otcovi in memoriam vydala jeho autobiografickú knihu Moja cesta s piesňou.

František Krištof Veselý Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

20220419_005721.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Archív rodiny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame