Uzol - neznámy príbeh bombardovania Nových Zámkov, ktoré takmer zrovnali so zemou

Uzol - neznámy príbeh bombardovania Nových Zámkov, ktoré takmer zrovnali so zemou

Neznámy príbeh z konca vojny: 

Posledné dva mesiace sledujeme s hrôzou vojnu na našej východnej hranici - no a málokto si dnes už pamätá, že vojna a bombardovanie civilných cieľov sa kedysi bolestne dotklo aj Slovenska. 

Nielen bratislavskej Apollky, o ktorej sa hovorí asi najčastejšie, ale aj Košíc, Dubnice nad Váhom či Nitry. 

Najväčšiu ranu si počas druhej vojny zažilo však mesto Nové Zámky, ktoré takmer zrovnali do zemou. Aj napriek tomu zostával tento pohnutý vojnový príbeh desaťročia v mnohom de facto neznámy - a spomínané biele miesta má vyplniť aj nová kniha spisovateľa Mareka Hudeca - Uzol - vojnový príbeh Nových Zámkov.

V nej prináša neznáme fakty aj silné ľudské príbehy. Podobne ako napríklad príbeh Heleny Kuruczovej.

Helena mala devätnásť rokov a spolu s rodičmi a súrodencami bývali v Nových Zámkoch v jednoposchodovej bytovke v štvrti zvanej Kolónia.

Potom však prišlo bombardovanie, počas ktorého mala šťastie v nešťastí. Vybehla predtým, než na ich dom dopadla bomba. Zrovnala ho so zemou.

V ruinách akoby zázrakom prežila neporušená zarámovaná fotografia ich rodiny - jediné, čo jej po niekdajšom živote zostalo. 

Bolo to 7.októbra 1944, keď jej po spojeneckom bombardovaní zahynuli v troskách ich domu obaja rodičia, stará mama, sestra a dvaja bratia. Prišla o celú rodinu.

Nové Zámky bombardovali na samom konci vojny Spojenci dokonca trikrát a najsmelšie odhady hovoria, že tu mohlo zahynúť dohromady do 4000 ľudí.

Na konci vojny bol nad mestom zostrelený americký liberátor a jeden z členov posádky Vincent Besson prežil a na vlastné oči videl, čo v meste spôsobili.

Ako to celé vlastne vnímal a prijal po rokoch pozvanie vrátiť sa na tieto miesta?

A prečo sa vlastne stali Nové Zámky terčom amerického bombardovania? 

Obstojí ako dostatočné zdôvodnenie, že boli v tom čase dôležitým železničným uzlom? Čo nám vlastne o týchto udalostiach prezrádzajú americké archívy?

A ako sa na to celé pozeráme v dnešnom kontexte?

Nielen oživiť miznúce spomienky a zrekonštruovať tieto udalosti, ale tiež hľadať odpovede sa snaží vo svojej novej knihe Uzol, vojnový príbeh nových Zámkov náš hosť - spisovateľ a publicista Marek Hudec, s ktorým hovorila moderátorka Soňa Gyarfašová.

No a jeho rozprávanie budú dnes dopĺňať aj autentické spomienky posledných pamätníkov na bombardovanie Nových Zámkov.

Neznámy príbeh z konca vojny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


5623848.jpeg
Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Vydavateľstvo Absynt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame