Vír - komunistická akcia, ktorá stiahla nakoniec samotný režim

Vír - komunistická akcia, ktorá stiahla nakoniec samotný režim

Vír - komunistická akcia, ktorá stiahla nakoniec jej vlastného pôvodcu

Hovorí Vám niečo názov Akcia Vír? Bola to komunistická akcia Štátnej bezpečnosti, ktorá sa v Československu odohrávala pred 40 rokmi.

Jej cieľom bolo zničiť tajnú františkánsku reholu, ktorá sa v čase normalizácie opäť formovala a rástla.

So zásahom proti reholiam - mužským a ženským mal už režim skúsenosti z roku 1950 z akcie K aj R. Tie boli totiž preňho vnútorným nepriateľom, ktorého túžil mať pod kontrolou...
Niektorých tajných františkánov v čase normalizácie vychovávali aj ľudia, ktorí si zažili to najhoršie ešte z päťdesiatych rokov.

Príkladom bol teológ Ján Baptista Bárta, ktorý strávil v komunistických väzeniach takmer 16 rokov.

Akcia Vír proti františkánskej reholi sa začala 27.marca 1983. Viacerých z tajných rehoľníkov a kňazov vtedy zatkla Štátna bezpečnosť a oni skončili vo väzbe.

Na Slovensku to boli aj Anton Šmid, Peter Leo Rúčka, Cyril Jaroslav Brázda a Cyril Bystrík Janík.

Štátnej bezpečnosti ich udával aj ich niekdajší spolubrat Štefan Náhlik, ktorý mal ako agent krycie meno Rubens.

Na obranu nespravodlivo zadržaných ľudí a proti účelovému zneužívaniu trestných paragrafov proti františkánom sa však ozvala aj verejnosť a disent - Výbor na obranu nespravodlivo stíhaných a mnohí signatári Charty 77.

Už 15.apríla 1983 vznikol protestný list, ktorý podpísali aj desiatky ľudí z tajnej cirkvi a smeroval priamo prezidentovi Gustavovi Husákovi.

A tak akcia Vír, ktorá mala byť triumfálnym zásahom režimu proti františkánom, sa v skutočnosti nakoniec otočila proti nemu...

Napriek tomu po tajných františkánoch režim ísť neprestal ani neskôr - svedčí o tom tragický prípad jedného z nich Cyrila Bystríka Janíka.

Hoci v akcii Vír ho neodsúdili, režim ho poslal vo vykonštruovanom procese za mreže o dva roky neskôr. A súdil ho človek, ktorý je dodnes verejne činný, neskôr bol ministrom spravodlivosti či sudcom na Najvyššom súde - jeho meno je Štefan Harabin.

Ťažké väzenie, kde mu bolo ubližované, sa nakoniec podpísalo aj pod predčasnú smrť mladého Cyrila Bystríka Janíka.

My si 40.výročie takmer zabudnutej akcie Vír aj príbehy, ktoré s ňou súvisia, pripomenieme s historikmi Ústavu pamäti národa Patrikom Dubovským a Jozefom Hallom, ale tiež priamo tými, ktorí ju kedysi zažili na vlastnej koži - spomínať budú aj niekdajší dvaja tajní františkáni Peter Leo Rúčka a Cyril Jaroslav Brázda.

A budeme sa tiež pýtať, čo nám môže tento príbeh povedať aj po 40 rokoch.
Vír - komunistická akcia, ktorá stiahla nakoniec samotný režim Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autorka: Soňa Gyarfašová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame