Vanuatu – ostrovy očarujúcich aktívnych sopiek

Vanuatu – ostrovy očarujúcich aktívnych sopiek

Vanuatu – ostrovná krajina v Tichom oceáne východne od Austrálskeho pobrežia. Jej názov sa skladá z dvoch slov – vanua – čo znamená zem a atu – čo znamená samostatný. Pritom počas dlhej histórie bol tento štát pod britsko-francúzskou správou a nezávislosť nadobudol až v roku 1980. Práve do tejto časti sveta sa pred pár rokmi aj s kamarátmi vybral cestovateľ Stanislav Kaľavský. Prvým ostrovom, ktorý navštívili bol Efaté, ale viac povedal Eve Vasilovej:

Vanuatu – ostrovy očarujúcich aktívnych sopiek - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

80 ostrovov a ostrovčekov zoskupených do tvaru písmena Y – to je Vanuatu – krajina v Tichom oceáne, o ktorej nám dnes rozpráva Stanislav Kaľavský. Väčšina týchto kúskov zeme je vulkanického pôvodu a ako sme už počuli, cieľom tohto cestovateľa bolo vystúpiť na niektoré stále aktívne sopky. Dve z nich sú napríklad na ostrove Ambrym, a ako sa dozvedela Eva Vasilová, už cesta k nim bola dobrodružstvom:

Vanuatu – ostrovy očarujúcich aktívnych sopiek - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S cestovateľom Stanislavom Kaľavským dnes spoznávame zaujímavosti ostrovnej krajiny Vanuatu a patria medzi ne aj rôzne tradičné rituály, ktoré si tam zachovali dodnes. Aj o nich porozprával Eve Vasilovej:

Vanuatu – ostrovy očarujúcich aktívnych sopiek - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dom v korune banyanu (1).jpg

Galéria

Kráter sopky Marum.JPG Lávové jazero sopky Marum.JPG Dom v korune banyanu.JPG Náčelník.JPG Nedeľná bohoslužba na Efate.JPG Deti z ostrova Efate.JPG Čiastočná prohibícia v supermarkete v Port Vile.JPG Černoško blonďáčik.JPG Tanečníci Romu.JPG Veľké lastúry na ostrove Tanna.JPG Dom neďaleko sopky Yasur.JPG
Autor: Eva Vasilová; Foto: Stanislav Kaľavský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame