Maťovci

Maťovci

Pani Jozefa Maťová sa narodila v roku 1928.

Keď mala štrnásť, videla, ako odvádzajú židovské rodiny, ktoré s nimi bývali v jednom dome v Nitre. Jednu z nich sa pokúsila zachrániť jej mamička Terézia Petrovičová. Zastlala ich do postele. Keď nebezpečenstvo pominulo, vybrali sa Löwyovci domov a niekto ich zbadal, udal a hneď ich deportovali.

Pani Jozefa mala kamarátku Gerdu. Jej rodinu previedli do Maďarska. Nikdy sa už nestretli.

Keď mala šestnásť, poprosili ju rodičia Vierky Kleinovej, aby ju odprevadila do Andáča. Tiež sa s Vierkou už nestretla, ale až nedávno sa dozvedela, že Vierka prežila.

Pani Jozefa sa vydala za Imricha Maťa, ktorého mamička aj stará mama boli zachránené z transportu, pomohol im statočný strážnik Teofil Štibraný.

Príbeh rodiny, ktorá stála na strane záchrancov aj zachránených, rozpráva pani Jozefa Maťová, jej dcéra Dagmar Maťová, vnučka Alexandra Ester Malka a vnuk Teofila Štibraného Marián Naster, dokumentarista v Múzeu holokaustu v Seredi.

Maťovci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teofil Štibraný.jpg

Galéria

JOzefa Matova.jpg V strede sedí Terézia Petrovičová, ktorá pomohla Löwyovcom.jpg Teofil Štibraný.jpg Vľavo zachránená Janka Krammer a vpravo jej dcéra Malvína Maťová.jpg Vnuk Teofila Štibraného Marián Naster, dokumentarista v Múzeu holokaustu v Seredi.jpg
Autorka: Dagmar Mozolová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame