Najkrajšie vonia vanilka

Najkrajšie vonia vanilka

Európania skúmali najobľúbenejšiu vôňu na svete. A ktorá si vyslúžila prvenstvo nám už povie Rado Tomeš:

Euroskop 23.04.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odpoveď na otázku „ ktorá vôňa je najobľúbenejšia na svete?“ nenechali vedci na lifestylové časopisy ale sami sa pustili do výskumu. Odpoveď hľadali výskumníci švédskeho Inštitútu Karolinska a Oxfordskej univerzity. Náročný experiment podstúpilo 235 ľudí, ktorých rozdelili do deviatich skupín. Aj napriek tomu, že boli z rôznych sociálnych skupín a veku, ich odpovede sa veľmi nelíšili. Na prvé miesto sa dostala, veľmi presvedčivo, vôňa vanilky. Medzi tie najnepríjemnejšie, patria vône niektorých druhov syra a óder spotených nôh.

Jevgen Koloptenko je víťaz ukrajinskej verzie kuchárskej šou Masterchef. Ešte viac sa zviditeľnil, keď viedol kampaň za zaradenie ukrajinského boršču na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jeho iniciatíva vyvolala „vareškový konflikt“ s Ruskom, ktoré tvrdilo, že boršč je ruské národné jedlo. V súčasnosti ukrajinský šéfkuchár, žiaľ, opäť bojuje – jedlom. V Ľvove ponúka zadarmo menu pre ľudí, ktorí ušli z východu krajiny pred vojnou. Ide o špeciálne a výživné menu, ktoré financuje z vlastného vrecka, darov a z peňazí zákazníkov, ktorí si pokrm zaplatili.

Európa je hlučná, v niektorých prípadoch až priveľmi. Máme najnovšie čísla z výskumu hlučnosti v európskych mestách – porovnávalo sa 750 tisíc miest z 25-ich krajín. Až polovica miest je vystavení nadmernému hluku, čo je 53 decibelov denne. Najväčším zdrojom hluku je vo všeobecnosti doprava ale neplatí to univerzálne - každé mesto to má trochu inak. Úroveň hluku z dopravy je najnižšia v Berlíne, podieľa sa na hlučnosti len 30-imi percentami. Naopak Viedeň, ktorá je v tejto kategórii najvyššie, má podiel hlučnej dopravy na celkovom hluku až 85 percent. Vystavenie sa nadmernému hluku spôsobí v Európe 3 tisíc 600 predčasných úmrtí ročne.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/bineshab

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame