Niektoré talianske pláže v pandemickom režime

Niektoré talianske pláže v pandemickom režime

Taliansko oznámilo uvoľnenie pandemických opatrení na plážach, takže si po dvoch rokoch pripomenieme, ako vyzerá plážová tlačenica. Aj keď – niektoré pláže sa vôbec neplánujú vrátiť do pôvodného režimu. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP 30.04.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na platených talianskych plážach platili prísne pandemické obmedzenia – na jeden slnečník pripadala plocha 10 štvorcových metrov pričom pred pandémiou to bolo len sedem a pol metra. Niektoré pláže však nechajú v platnosti rozšírené odstupy i naďalej. V regióne Emilia-Romagna na severe Talianska dokonca pripadne na jeden slnečník až 12 metrov štvorcových. Prevádzkovatelia pláží totiž zistili, že sa k nim ľudia radi vracajú a aj častejšie navštevujú ich pláže, keď majú k dispozícii viac priestoru. Čo sa týka verejných, neplatených pláží, tam už povinný odstup jeden meter neplatí. Môžeme teda predpokladať, že budú tak ako pred koronou „praskať vo švíkoch“.

Je to len malý psík a pritom dokáže veľké veci. Na Ukrajine odvádza skvelú prácu. Najnovším miláčikom sociálnych sietí je dvojročný Jack Russel teriér Patron, ktorý pomáha vyhľadávať míny a výbušniny. Pes je zamestnancom štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie a je špeciálne vycvičený práve na vyhľadávanie výbušnín. Ide mu to naozaj výborne, od začiatku vojny už našiel v Černihive 90 výbušných zariadení, vrátane mín. Toto historické mesto na severe Ukrajiny bolo masívne bombardované pričom zahynulo okolo 700 ľudí. Statočný Patron má fanúšikov po celom sveta, najmä detí, ktoré mu na sociálnych sieťach posielajú svoje obrázky a rôzne výtvarné dielka.

Minuloročné leto bolo v Európe najteplejšie od začiatku meraní, uvádza to aktuálna správa európskej služby Copernicus, ktorá monitoruje stav európskej klímy. Teplota bola v priemere o jeden stupeň vyššia. Meteorológovia minulé leto zaznamenali príliš veľké kontrasty medzi jednotlivými časťami Európy. Zatiaľ čo v juhoeurópskych štátoch padali teplotné rekordy, západ Európy mal veľké problémy so silným dažďom a veľkými záplavami. Podľa odborníkov sa v Európe začalo prejavovať globálne otepľovanie. Celosvetovo bol rok 2021 šiestym najteplejším rokom od začiatku

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame