V Poľsku našli najväčší poklad za posledných sto rokov

V Poľsku našli najväčší poklad za posledných sto rokov

V Poľsku našli najväčší poklad za posledných sto rokov! Nálezca si z tohto zjavne nič nerobí. /resp. A nálezcovi to zjavne „žily netrhá“/ Podrobnosti príbehu archeologického pokladu povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 01.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nálezcom je pes Kajtuś, ktorý hľadal a hrabal niečo úplne iné ako napokon našiel. Strieborný poklad vyhrabal na prechádzke so svojim majiteľom v meste Walbrzych. Pamiatkari nechcú prezradiť presné miesto nálezu, už teraz sa totiž mesto hemží hľadačmi, ktorí dúfajú, že nájdu ďalšie drahocennosti. V hlinenom hrnci bolo veľké množstvo stredovekých brakteátov – čiže jednostranných, strieborných mincí gombíkovitého tvaru. Mince z pokladu sú vo výbornom stave, pochádzajú z Brandenburska, Saska a Sliezska. Archeológovia ich datujú do prvej polovice 13. storočia. Odborníci robia tajnosti nie len so zverejnením miesta nálezu ale aj s počtom mincí. Všetko vraj zverejnia, keď budú mať ukončené prvé rýchle obhliadky.

V ženských skokoch na lyžiach padlo jedno veľké tabu. Rakúska a nemecká lyžiarska federácia sa dohodli s medzinárodnou federáciou na tom, že skokanky na lyžiach budú môcť, po prvý raz v histórii, absolvovať „Turnaj Štyroch mostíkov“. No – mostíkov .....– sú to tie mamutie mostíky, na ktorých mohli doteraz ženy skákať len v rámci testovania a so špeciálnym povolením. Minimálny vek skokaniek na turnaji bude 18 rokov a na 4 mamutie mostíky sa dostane len 15 najlepších športovkýň. Skákať sa bude tak ako v prípade mužov – v nemeckom Garmisch-Partenkirchene a v Oberstdorfe. Na rakúskej strane to budú pravdepodobne Innsbruck a Bischofshofene - v hre sú však aj Hinzenbach a Villach.

Podľa dávnej legendy je na dverách kostola sv. Botwulfa v anglickom Hadstoku pribitá koža lúpežného Vikinga. Či je legenda pravdivá zisťovali vedci z univerzity v Cambridge. Výsledok ich expertízy je taký, že kostol prišiel o atrakciu! Podľa legendy chcel Viking tento stredoveký kostol vyrabovať. Miestni ho chytili a nechcite vedieť čo s ním urobili .... jeho kožu, ako výstrahu pre ostatných zlodejov, pribili na dvere kostola. Vedci pomocou metódy, ktorá je založená na sekvenovaní aminokyselín v kolagéne zistili, že na dverách kostola sv. Botwulfa je pribitá hovädzia koža.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/terimakasih0

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame