Mastná pokuta v Benátkach za piknik na starej studni

Mastná pokuta v Benátkach za piknik na starej studni

Úrady niekoľkých krajín sa snažia zistiť, kto tvoril posádku dvojmotorového lietadla, ktoré vyštartovalo z Litvy a bez povolenia preletelo niekoľko štátov, kým pristálo v Bulharsku. Tam ho našli  opustené na nepoužívanom letisku. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 19.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Malé dvojmotorové lietadlo Beechcraft  ešte minulý týždeň vo štvrtok nelegálne preletelo ponad Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Lietadlo s dvoma doposiaľ neznámymi  osobami na palube nemalo plán letu ani zapnuté rady. A Maďarsku a Rumunsku ho dokonca sprevádzali stíhačky ale posádka nereagovala na žiadne výzvy. Lietadlo neznáme osoby kúpili asi týždeň pred odletom v Litve. Ani jeho pôvodný majiteľ vôbec nevie, komu lietadlo predal - keďže ho už dlho inzeroval bol rád, že ho napokon vôbec niekto kúpil. „Dvojmotorák“ mal nepovolené medzipristátie na letisku aeroklubu v kúpeľnom meste Hajdúszoboszló, kde pasažieri v rýchlosti natankovali stroj palivom z kanistrov na palube. Keď prišli policajti, bleskovo naskočili do lietadla a odleteli. Záhadná posádka napokon pristála na opustenom letisku na severovýchode Bulharska odkiaľ bez stopy zmizla.  

Letná sezóna sa pomaly rozbieha a už aj lietajú pokuty pre turistov v najvychytenejších destináciách. V Benátkach sa kvôli obrovskému počtu turistov prísne dbá na to, aby neporušovali pravidlá a neničili historické pamiatky. Štyria nemeckí turisti na to doplatili.  Urobili si totiž piknik na vzácnej, 300 rokov starej  studni na malom námestí Campo Zaccaria. Každý z nich dostal pokutu 1 050 eur, čím sa piknik výrazne predražil. Počty turistov v meste sa vracajú k číslam z čias pred pandémiou; každý deň Benátky navštívi asi 90 tisíc až 100 tisíc ľudí. Polícia je preto v strehu.  Medzi najčastejšie prehrešky turistov patrí púšťanie si dronov, jazdenie na kolobežkách po Námestí sv. Marka alebo kúpanie sa v kanáloch.

Princ William, vojvoda z Cambridge,  poriadne prekvapila Londýnčanov. Na ulici Rochester Row v centre Londýna stál v modrej košeli, červenej veste, s baseballovou čiapkou na hlave  a predával časopis bezdomovcov The Big Issue, čo je obdoba nášho časopisu Note Bene. Nenápadného a pokorného princa na rohu ulice okoloidúci najprv nespoznali,  jeho inkognito však dlho nevydržalo. Potom čo ho odhalil policajt vo výslužbe a z diaľky ho odfotil  sociálne siete zaplavili ďalšie fotografie na tému „Ja a princ“. Charitatívna akcia sa zmenila na jeden veľký foto-termín. Misia však bola splnená, išlo o podporu ľudí bez domova a britský princ patrí v tejto oblasti medzi veľmi aktívnych členov kráľovskej rodiny.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame