Vlakové spojenie v Anglicku vyradila obrovská korytnačka

Vlakové spojenie v Anglicku vyradila obrovská korytnačka

Stáva sa, že vlaky niekedy meškajú. Nie  však preto, že  na koľajniciach „parkuje“ obrovská korytnačka. A predsa tento neuveriteľný príbeh sa stal v juhovýchodnom Anglicku – povie nám o ňom Rado Tomeš:

EUROSKOP 14.08.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vlakové spojenie medzi Londýnom a východným Anglickom vyradila z prevádzky na viac ako hodinu obria suchozemská korytnačka. Je to samec, volá sa Clyde a nejakým spôsobom sa mu podarilo nepozorovane odkráčať z predajne zvierat. Niekoľko dní korytnačky nebolo. Jej majiteľa na správnu stopu privedli až fotky cestujúcich na sociálnej sieti, ktoré zobrazovali vystrašeného samca ako stojí medzi koľajnicami s hlavou v pancieri. Pravdepodobne ho už nejaký vlak zrazil, pretože mal na pancieri veľkú tržnú ranu. Všetky útrapy však Clyde  prežil a momentálne sa oňho starajú veterinári.

Ak sa dielo podarí, bude to úžasná stavba. Nemecko-talianske štúdio architektov predstavilo svoj koncept „Európskej informačnej a kultúrnej knižnice“, ktorú by mali postaviť v talianskom Miláne. Stavba plánovanej knižnice  je inšpirovaná stromom poznania z biblickej Rajskej záhrady. Na streche deväť poschodovej budovy vyrastie les ako miesto poznania a vstupenka do neznámych svetov. Všetky poschodia budovy majú byť  zazelenané -  bude tam trávnik, vertikálne záhrady, stromy aj kríky. Nad Európskou informačnou a kultúrnou  knižnicou sa bude týčiť okrúhla študovňa, niečo ako UFO na bratislavskom moste SNP. Do študovne s 360 stupňovým výhľadom na Miláno sa zmestí až 200 ľudí. Výťah, ktorý ich tam vyvezie má premávať  vo veži z kníh.  

V Nemecku už padol rozsudok v prípade figúrok rovnakého pohlavia na mníchovských semaforoch. Sú to semafory, na ktorých sa 2 figúrky držia za ruky – nie sú to však tradičné mužsko ženské dvojice ale panáčiky rovnakého pohlavia v ženskej aj mužskej verzii. Homosexuálne páry na vybraných križovatkách v Mníchove majú byť znakom tolerancie.  To sa nepáčilo jednému Mníchovčanovi, ktorý mesto zažaloval.  Podľa sudcu ale – citujem -  „neexistujú  žiadne skutočnosti, ktoré by porušili vlastné právne postavenie alebo nárok na žalobu“.  Semafory hlásajúce toleranciu k ľuďom s inou ako heterosexuálnou orientáciou i naďalej zostávajú natrvalo nainštalované na šiestich priechodoch pre chodcov v mníchovských štvrtiach Glockenbach a Gärtnerplatz.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame