Veľkú paradajkovú bitku absolvovalo 20 tisíc ľudí

Veľkú paradajkovú bitku absolvovalo 20 tisíc ľudí

Španieli majú za sebou veľkú paradajkovú bitku, po dvoch rokov covidovej prestávky si ju miestni nadmieru užili. Detaily má Rado Tomeš:

EUROSKOP 04.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Fasády domov kompletne pokryté igelitom - takto to vyzeralo v stredu v španielskom meste Buňol. La Tomatina – veľká paradajková bitka po sebe zanechala spúšť ako sa na tradíciu patrí. Organizátori doviezli 160 ton paradajok, ktorými sa v uliciach mesta nadšene ohadzovalo 20 tisíc ľudí. Na poludnie bola v uliciach len jedna veľká paradajková kaša a červené postavy. Mesto organizátori poriadne vystriekali vodou a účastníci mali k dispozícii verejné sprchy. Ak sa chcete takejto bitky zúčastniť aj vy, musíte si na budúci rok kúpiť lístok.

Letecká spoločnosť Air France suspendovala dvoch svojich pilotov po tom, ako sa na trase medzi Ženevou a Parížom, počas letu, pobili v kokpite lietadla. Ko-pilot totiž ignoroval odporúčanie kapitána a to spustilo bitku. Zakročili ostatní členovia posádky, jeden z nich strážil pilotov až kým šťastne nepristali. zvyšok letu. Zaujímavé je, že incident sa stal ešte v júni, na verejnosť sa dostali informácie o konflikte pilotov až potom, ako francúzsky Úrad pre civilné letectvo zverejnil informáciu o letoch, pri ktorých posádky spoločnosti Air France porušili pravidlá.

Má len 17 rokov a už získal dva zápisy do Guinessovej knihy rekordov. Mack Rutherford sa stal najmladším človekom, ktorý v malom lietadle sám obletel svet. Misiu ukončil v bulharskej Sofii, odtiaľ aj pred piatimi mesiacmi vzlietol. Druhý zápis dostal za to, že ten let absolvoval v ultra ľahkom lietadle. Mack pochádza z leteckej rodiny a pilotskú licenciu získal keď mal 15 rokov, čím sa stal najmladším pilotom na svete. Takže vôbec nie je náhoda, že jeho staršia sestra Zara bola od januára držiteľkou práve tohto rekordu, keď obletela svet v ultra ľahkom lietadle ako 19 ročná.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame