V Paríži znižujú teplotu vo verejných budovách na 18° Celzia

V Paríži znižujú teplotu vo verejných budovách na 18° Celzia

Pravdepodobne najmenšia vinica na svete sa nachádza na streche. Víno z nej ale neochutnáte. Viac povie Rado Tomeš:

V Paríži znižujú teplotu vo verejných budovách na 18° Celzia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vinica má niečo vyše 18 štvorcových metrov a nachádza sa na streche paláca zo 16-ho storočia v centre talianskeho mesta Reggio Emilia. Ročne vyprodukuje 29 fliaš vína – nič z neho sa však nedostane na stôl bežného zákazníka. Ani jej majiteľ, Tulio Masoni víno zo svojej mini vinice neodporúča piť. Aj by vás zrejme prešla chuť - jedna fľaša totiž stojí 5 tisíc eur. Nejde však len o peniaze. Masoni odmieta aby sa k jeho vínam pristupovalo ako k bežnému alkoholickému nápoju. Hovorí, že je to istá forma umeleckého vyjadrenia, akási filozofická provokácia - niečo podobné ako keď umelci v rámci svojich inštalácií premieňajú bežné predmety na umenie.
K vínam z najmenšej vinice na svete sa môžu zákazníci dostať len prostredníctvom miestnej galérie.

V pondelok bude mať pohreb britská kráľovná Alžbeta II., ktorá mala veľmi pekný zvyk. Ľuďom, ktorí dovŕšili 100 rokov posielala blahoželania. O to väčší smútok nad odchodom panovníčky prežívala aj pani Gwendolyn Horaeová, ktorá oslávila sto rokov deň po panovníčkinej smrti. Na jej obrovské prekvapenie však v piatok dostala kráľovskú poštu a v nej spomínané blahoželanie. Pani Horaeová je tak zrejme posledná osoba, ktorej kráľovná Alžbeta II. napísala. Podľa jej slov je pre ňu kráľovnina gratulácia obrovská pocta, keďže je sama veľkou royalistkou.

Šetrenie energiami ohlásilo už niekoľko väčších európskych miest. Pridal sa aj Paríž. Radnica predstavila súbor opatrení, ktoré by mali hlavnému mestu Francúzska ušetriť okolo 10 miliónov eur ročne. Nejde len o osvetlenie Eiffelovej veže, ktoré sa vypína o polnoci, namiesto o jednej ráno, rovnako to bude aj s najimpozantnejšou stavbou v Paríži hotelom de Ville. Kratšie budú vysvietené legendárne parížske mosty a ďalšie dominanty mesta. Vo verejných budovách klesne teplota z doterajších 19-ich na 18 stupňov Celzia, cez víkend len na 12 stupňov! Okrem toho o stupeň znížia teplotu aj v mestských plavárňach a kúpaliskách. Opatrenia začnú platiť na budúci týždeň, 23. septembra.



Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame