Brad Pitt je po novom aj sochár

Brad Pitt je po novom aj sochár

Čakali by ste od herca Brada Pitta umelecký výkon, ktorý ocení výtvarné galérie? Mnohí sme netušili, že okrem filmovania sa slávna herecká hviezda venuje aj sochárstvu. Svoje sochy po prvý raz vystavuje vo Fínsku. Rado Tomeš povie viac:

EUROSKOP 25.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hollywoodsky herec Brad Pitt prekvapil svojich fanúšikov aj odborníkov keď sa znenazdajky objavil vo fínskom meste Tampere na výstave v Sara Hildén Art Museum. Vystavuje tam deväť sôch a skulptúr. Brad Pitt sa začal venovať keramike po rozvode so svojou druhou manželkou Angelinou Jolieovou a je "prevažne samoukom". Priznal, že jeho diela sú založené na "radikálnej inventúre seba samého" a pri tvorbe bol k sebe "brutálne úprimný".

V Tampere je to unikátna výstava, pretože spolu s Bradom Pittom na jednom mieste vystavuje svoju keramiku aj legendárny austrálsky hudobník Nick Cave a súčasný britský sochár Thomas Houseago. Podľa prvých kritík sochy Brada Pitta vôbec nie sú trápnym pseudoumením, ktorým sa vyznačujú mnohé celebrity ale silným, hodnotným umením.

Letiská sa najmä v týchto post pandemických časoch tešia z vysokého počtu pasažierov. V prípade amsterdamského letiska Schiphol to ale neplatí. Najrušnejšie holandské letisko paradoxne obmedzuje odlety. Od októbra už ohlásilo nútené zníženie pasažierov o 18%. Aj teraz v septembri odbavia v Amsterdame menej cestujúcich - až o 23 tisíc. Nie je to prvýkrát čo najrušnejší dopravný uzol v Holandsku ohlásil redukciu letov. Dôvod je personálny- v Holandsku chýbajú bezpečnostní pracovníci. Situácia je, zdá sa vážna, generálny riaditeľ letiska už rezignoval.

V Spojenom kráľovstve stále rezonuje pohreb kráľovnej Alžbety II. Málokto vie, že pohrebný voz si navrhla ona sama. Nie je to náhoda, kráľovná Alžbeta II. bola vášnivá vodička a mechanička. Známy je novinový titulok z roku 1945, kde ju nazvali princeznou automechaničkou. S čerstvým výučným listom vtedy opravovala vo vojenskej uniforme sanitky a nákladné autá. A práve to bol ten moment keď sa v nej údajne prebudila vášeň pre silné motory. Ako uviedol Buckinghamský palác, pohrebný voz bol navrhnutý odborníkmi, s ktorými spolupracovala aj nebohá kráľovná. Špeciálne upravenú limuzínu konštruktéri predĺžili tak aby bol možný pohľad dovnútra. Soška svätého Juraja s drakom bola nevyhnutným doplnkom. Nachádzala sa na všetkých autách, ktoré kráľovná Alžbeta II. používala.


Finland_Art713257901689.jpg

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame