Vo Francúzsku ulovili obrovskú zlatú rybku

Vo Francúzsku ulovili obrovskú zlatú rybku

V Nórsku rozžiaril oblohu meteor. Nie každému to však urobilo radosť. Viac nám o tom povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 26.11.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Minulý týždeň doslova rozžiaril nočnú oblohu na juhu Nórska nezvyčajne jasný meteor. Ohnivá guľa horiaceho, nebeského telesa  v atmosfére vyplašila desiatky Nórov, ktorí volali políciu. Pre takýto mimoriadne žiarivý druh meteoru máme pomenovanie „bolid“. Nórsky meteorologický inštitút už potvrdil, že išlo o práve tento typ meteoru. Patril do roja nazývaného severné Tauridy, ktorý môžeme pozorovať od polovice októbra do konca novembra. Ak by sa meteor v zemskej atmosfére rozpadol, a jeho úlomky by spadli na zem, vznikli by meteority. K ničomu takému však, v tomto prípade, v Nórsku nedošlo. 

Rozprávka o zlatej rybke sa stala skutočnosťou vo Francúzsku. K trom želaniam sa síce úspešný rybár vôbec nedostal, zlatá rybka mu však priniesla veľkú slávu. A možno aj trochu závisti medzi miestnymi rybármi. Na obrovského koi kapra, inak zvaného aj zlatá rybka, si totiž brúsili zuby 20 rokov. Vtedy ho vypustili do Modrého jazera v oblasti Champagne. Legendárneho Koi kapra, ktorého názov sa dá preložiť ako brokátová ryba lebo má prekrásne  farebné kombinácie,  nakoniec ulovil Brit  Andy Hackett. Bojoval s ním 25 minút, kým sa mohol potešiť zo svojho kapitálneho úlovku. Kapor koi z Modrého jazera mal 30 kíl, po zdokumentovaní ho vypustili späť do vody aby mali aj iní rybári šancu uloviť svoju zlatú rybku.

Začali sa Majstrovstvá sveta vo futbale, žije nimi aj Európa a celkom pochopiteľne aj jeho kolíska, Anglicko. Zdá sa však, že viac fanúšikov má Wales, minimálne o tom svedčia výsledky sledovanosti prvých zápasov oboch krajín v Spojenom kráľovstve. Wales hral svoj prvý zápas s USA, stretnutie sa skončilo nerozhodne a sledovalo ho viac ako deväť miliónov divákov. Zápas Anglicka s Iránom síce vyhrali Angličania 6:2, pozrelo si ho však  o dva milióny divákov menej. O vysokú sledovanosť sa pravdepodobne postaral fakt, že Wales sa na Majstrovstvá sveta vo futbale dostal po neuveriteľných 64-och rokoch, kým hráči Anglicka chodia na šampionáty pravidelne. Takže, čo sa týka sledovanosti  zápasov, vedie zatiaľ Wales nad Anglickom 1:0.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame