V Katalánsku pitná voda už len na pitie

V Katalánsku pitná voda už len na pitie
Turnerova cena je najprestížnejším ocenením, aké môže dostať britský výtvarník do 50 rokov. Súťaže, ktorá ju paroduje, sa však môže zúčastniť každý - viac nám o nej povie Rado Tomeš.

EUROSKOP 27.11.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Turnerova cena má medzi výtvarníkmi veľký kredit a svojim spôsobom je aj dosť výbušná, pretože okolo diel laureáta sa väčšinou v umeleckých kruhoch rozprúdi veľká diskusia. Bolo len otázkou času, kedy vznikne na toto ocenenie paródia – anglický humor sa nezaprie. Šance sa chopila krčma Somerset v Spojenom kráľovstve, ktorá každý rok vyhlasuje tzv „Cenu za Repku“ a udelí ju niekomu, kto vynaloží najmenšie možné úsilie na to, aby bolo jeho dielo naozaj hodnotné. Už sú známi aj finalisti aktuálneho ročníka. Nominovaná je: umelecká kompozícia, ktorú tvorí biliardové tágo s dvomi malými prepojeniami, žltý žeriav ktorý vezie vetvičku tisu, kotúč červenej izolačnej pásky prilepenej na kartóne a roztrhnutá známka druhej triedy s názvom R.I.P: Elizabeth II. Víťaza satirickej súťaže slávnostne vyhlásia začiatkom decembra.

Neznámi zlodeji ukradli Keltský zlatý poklad - najväčší nález keltských mincí minulého storočia. Úrad bavorskej štátnej kriminálnej polície oznámil, že v noci z pondelka na utorok sa niekto vlámal do Keltského rímskeho múzea v Manchingu a ukradol poklad, ktorého hodnota sa odhaduje na niekoľko miliónov eur. V hrnci zlata bolo 483 mincí, ktoré vážili asi štyri kilogramy. Archeológovia ich datovali do obdobia okolo roku 100 pred našim letopočtom. Vyšetrovatelia zatiaľ uviedli len to, že ku krádeži došlo v skorých ranných hodinách a zlodeji poklad ukradli takmer klasickým „filmovým spôsobom“. Podľa vedenia múzea je strata keltského pokladu obrovskou kultúrnou katastrofou.

Vo veľkej časti severovýchodného Španielska platí od piatku zákaz používať pitnú vodu na polievanie záhrad, umývanie áut či napúšťanie bazénov. Opatrenia sa týkajú takmer siedmych miliónov ľudí, čo je asi 80% populácie Katalánska. Viac ako 500 miest vrátane Barcelony nesmie pitnou vodou plniť verejné fontány, ani čistiť ulice. Obmedzenia sa týkajú aj priemyslu. Extrémne suchý rok spôsobil dramatické zníženie hladiny spodných vôd, veľké škody hlási poľnohospodárstvo a odrazilo sa to aj na prírode takmer v celom Španielsku. Barcelona sa tak stala druhým veľkým mestom v Španielsku, ktoré obmedzilo spotrebu pitnej vody. Ešte v septembri to, po veľmi suchom a horúcom lete, urobila Sevilla.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame