Španieli bojujú proti ohorkom z cigariet

Španieli bojujú proti ohorkom z cigariet

Španieli bojujú proti ohorkom z cigariet na zemi aj v mori a zvolili si pritom zaujímavý postup -  o ktorom nám povie viac Rado Tomeš:

EUROSKOP 07.01.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Trvá asi desať rokov, kým sa v prírode rozloží cigaretový ohorok, pričom španielov trápia nie len ohorky na zemi, ale aj v mori. Zákaz fajčenia preto platí na takmer 500 plážach, stále to však nestačí. V krajine fajčí vyše 20% ľudí, čo je nadpriemer v Európskej únii a španielska vláda sa rozhodla, že náklady na upratovanie cigaretových ohorkov budú znášať domáce tabakové firmy. Zákon vstúpil do platnosti tento piatok.  Výrobcovia cigariet budú zodpovední aj za vzdelávanie ľudí, aby fajčiari neznečisťovali verejné priestranstvá.
Zatiaľ nie je celkom jasné ako budú cigaretové ohorky upratovať, ani koľko ich to bude stáť,  vláda však predpokladá, že všetky náklady s tým spojené presunú jednoducho na zákazníkov, ktorí  budú mať o to silnejšiu motiváciu prestať fajčiť. 

Múzeá v Spojenom kráľovstve majú stále viac problémov s artefaktmi, ktoré väčšinou svojvoľne premiestnili, alebo rovno ukradli so svojich bývalých kolónií. Niektoré vzácne predmety vrátia do Etiópie aj do Nigérie, oveľa viac sa zdráhajú vrátiť Grékom ich sochy zo slávnej Akropoly - pritom Atény sa o vzácnu sochársku výzdobu - Elginove mramory, naťahujú s Londýnom takmer 200 rokov. Problém je v tom, že Londýn tieto artefakty získal na základe zmluvy s Osmanskou ríšou, do ktorej vtedy Grécko patrilo.  Podľa najnovších informácií z britskej tlače, obidve krajiny sú blízko podpisu zmluvy o dlhodobej pôžičke Elginových mramorov, výmenou za vypožičanie iných vzácnych artefaktov zo stredovekých??? nie antických???  Atén. 

Ak ste si obľúbili seriál Babylon Berlín, ktorý u nás vysielala televízna Dvojka, tak vás pravdepodobne osloví aj mimoriadne korenistá exkurzia po vykričanej berlínskej štvrti v mestskej časti Schöneberg. Je to audio sprievodca po histórii klubov ľahkých mravov - najmä tých, ktoré fungovali v medzivojnovom období. Nech to už znie akokoľvek povrchne - aj tam sa vo veľkom robila politika, s nástupom nacizmu v týchto lokáloch ukrývali židov a uznania sa im dostalo až desiatky rokov po vojne. Audio sprievodca vás zavedie aj na iné miesta – napríklad k evanjelickému kostolu Dvanástich apoštolov, ktorý má časť okien vyplnených fľašami od alkoholu.  Počas Druhej svetovej vojny boli nedostupné okenné tabule, tak kostolu vypomohla miestna továreň na likéry. 

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame