Najviac vreckárov v celej Európe sa zdržiava na promenáde v Barcelone

Najviac vreckárov v celej Európe sa zdržiava na promenáde v Barcelone

Poznáme rebríček najpravdepodobnejších európskych miest, kde vás okradnú. Vypočujte si Rada Tomeša, aby ste vedeli, kde si máte pevne držať peňaženku:

Euroskop 5.2.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Blízko historických pamiatok sa výborne darí zlodejom.  Jedna z európskych finančných spoločností dokonca zostavila prvú desiatku miest a destinácií, kde môžete prísť o všetko, čo máte v kabelkách, taškách a vo vreckách. Na prvom mieste sa umiestila promenáda La Rambla v Barcelone, druhé miesto patrí oblasti okolo Eiffelovej veže v Paríži a na treťom mieste, kde vás veľmi pravdepodobne okradnú sa ocitla slávna fontána Di Trevi v Ríme. Do zoznamu desiatich rajov  pre vreckových zlodejov sa dostali dve lokality v Prahe. Ako správne tipujete, je to večne preplnený Karlov most a Staromestské námestie, kde turisti sústredene sledujú orloj. Do desiatky rizikových lokalít sa dostal aj areál  baziliky Sacré – coeur, okolie múzea Louvre a priestor pred chrámom Notre-damme v Paríži, ďalej rímske Koloseum a okolie katedrály Sagrada Família v Barcelone.

Soho je londýnska štvrť s mimoriadne bohatý nočným životom. Z omietok tamojších budov by sa dal robiť rozbor moču návštevníkov nočných podnikov. Práve preto sa Soho stalo výborným kandidátom na pilotný projekt, v ktorom budú testovať novú metódu proti znečisťovaniu ulíc. Steny domov natierajú špeciálnou priesvitnou farbou, ktorá odpudzuje vodu. Keď si na stenu niekto „uľaví“, moč sa od nej okamžite odrazí. V Soho je okolo 400 barov, reštaurácií a divadiel ale má  len 3 tisíc rezidentov. Práve oni sa sťažujú na neustály zápach. Samospráva už skúšala mobilné pisoáre, nápisy na stenách – nič nepomohlo. Ročné výdavky na čistenie špinavých stien presahujú milión eur.  

Milovníci impresionizmu sa potešia, do zbierky najslávnejšieho múzea tohto maliarskeho štýlu, parížskeho Museé D´Orsay pribudlo ďalšie významné dielo. Obraz „Veslár s cylindrom“ od Gustava Caillebotta kúpil za 43 miliónov eur kozmetický koncern LVMH. Akcionári sa rozhodli, že dielo bude prístupné širokej verejnosti.  Maliar Gustav Caillebott bol vo svojich časoch asi najkritizovanejším impresionistom, pretože v zobrazovaní moderného sveta zašiel spomedzi maliarov najďalej. Jeho obraz Veslár s cylindrom bol už dávnejšie vyhlásený za národný poklad. O jeho kúpu prejavili záujem všetky významné múzeá na svete, nakoniec ho však  potomkovia slávneho maliara predali domácim Francúzom.  

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame