Z gitaristu skupiny Queen je rytier

Z gitaristu skupiny Queen je rytier

Na svete je o jedného rytiera viac. Nedrží však v ruke kopiju, ani meč, drží v nej gitaru. O celej paráde v Buckinghamskom paláci nám povie viac Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gitarista skupiny Queen, Brian-a May-a, pasoval kráľ Karol III. Za  za rytiera. Slávnostný obrad sa konal v utorok v Buckinghamskom paláci a podľa oficiálnej správy, Brian May si tento titul vyslúžil nie len za služby korune v oblasti hudby, ale aj za charitu. Zanietene sa angažuje v oblasti ochrany a dodržiavania práv zvierat. To, že sa 75 ročný  Brian May stane rytierom oznámil kráľovský palác koncom minulého roka. Ceremoniál pasovania sa odohral tradičným spôsobom, položením čepele meča na rameno. Karol III.  sa ešte pred aktom opýtal hudobníka na stav jeho kolien, pretože budúci šľachtic musí pred kráľom pokľaknúť. Gitarista Queen-u, Brian May, je teda od tohto týždňa Sir Brian.

Stará, roky trvajúca debata o pôvode matky Leonarda da Vinciho opäť ožila. Profesor talianskej literatúry na Neapolskej univerzite, Carlo Vecce, vydal knihu „Caterinin úsmev“. Odhalil v nej svoju teóriu, ktorá sa opiera o dokument v Štátnom archíve vo Florencii. V listine sa píše o dievčati menom Caterina, ktorému otec Leonarda da Vinciho daroval slobodu.  Caterina  bolo časté meno, ktoré dostávali otrokyne nútené konvertovať na kresťanstvo. Podľa profesorovej teórie bola  Leonardovou matkou práve  Caterina – zotročená žena z východu, ktorá pravdepodobne pochádzala z kaukazského regiónu.    Da Vinciho otec jej daroval slobodu šesť mesiacov po narodení slávneho umelca.

Aj tento týždeň sa v Európe protestovalo a stávkovalo. V Nemecku boli v pondelok zrušené stovky letov - na hlavných letiskách v krajine totiž protestoval letiskový personál a 30 tisíc cestujúcich sa nedostalo tam kam chcelo.  Protesty neutíchajú ani v Paríži, dôvodom je  takmer schválená reforma, ktorá posúva odchod Francúzov do dôchodku v 64-och rokoch. Paríž sa  pre zmenu zmenil aj na mesto odpadkov, stávkovali tam smetiari. Protesty zasiahli aj Holandsko:  v Haagu sa zhromaždili minulý víkend tisícky farmárov, ktorí prakticky celý rok burcujú verejnosť aby ich podporila v boji proti plánovanému rušeniu fariem.
A napokon, státisíce zamestnancov štrajkovalo v stredu aj v Spojenom kráľovstve na protest proti pracovným podmienkam a nízkym platom.  Následne v Londýne skolabovalo metro a verejná doprava.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame