Vlaky v Holandsku zastavujú jazvece

Vlaky v Holandsku zastavujú jazvece

Španieli, ktorí budú mať tento rok 18 rokov, dostanú od vlády 400 eur, ktoré môžu minúť na kultúru. Podrobnosti povie Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mladí, 18 roční Španieli, môžu minút svojich 400 eur na kultúru takmer na čokoľvek. Môžu si kúpiť knihy, rôzne časopisy, predplatiť si podcasty alebo si môžu kúpiť lístky do kina, divadla či na hudobný festival. Dokonca ich môžu minúť aj na býčie zápasy na koride. Takzvaný „kultúrny bonus“ schválila španielska vláda tento týždeň a má naňho nárok približne pol milióna mladých Španielov. O 400-eurový príspevok na kultúru musia však požiadať. Tento špeciálny bonus zaviedli v krajine už minulý rok ako opatrenie na podporu mladých a zároveň ako spôsob na oživenie kultúry po celosvetovej pandémií. Minulý rok tento narodeninový darček k 18-tke využilo asi 60% mladých ľudí.  Štátnu pokladnicu to stálo viac ako dvanásť a pol milióna eur. Podobné bonusy na kultúru  schválili aj vlády vo Francúzsku a v Taliansku.

Vlakovú premávku v Holandsku trápia jazvece. V poslednom období na dvoch miestach museli byť vlaky zastavené. Tento týždeň sa to  jazvecom podarilo na juhu medzi mestami Den Bosch a Boxtel potom čo si  jednoducho  vyhĺbili tunely na schovávačku v železničnom násype. Koľajnice klesli a trať je neprejazdná minimálne do budúceho týždňa. Hravé zvieratká urobili to isté aj začiatkom mesiaca na trati v severnej provincii Friesland – vyhĺbené tunely v násype tam vyradili vlakovú linku minimálne na mesiac. Holandské železnice preto žiadajú o povolenie na premiestnenie jazvecov čo nie je také jednoduché, pretože zviera je v Holandsku chránené. Tamojší železničiari teda stoja pre dilemou ako to celé vymyslieť aby bol spokojný jazvec aj cestujúci.     

Vyzerá to tak, že zatvoriť knižnicu v škótskom Aberdeene nebude také jednoduché. Všetko skomplikoval list od muža, ktorý knižnicu voľakedy zakladal. Ale poďme pekne poporiadku:
Mesto potrebuje ušetriť 280 tisíc libier a preto sa rozhodlo zavrieť šesť knižníc, medzi nimi aj Woodsideskú knižnicu, ktorú založil dobrodinec Sir John Anderson v roku 1883. Práve z tohto obdobia pochádza list, v ktorom Sir John píše o potrebe  - citujem: „chrániť knižnicu pred bezohľadnými rukami  budúcnosti a ľudí, ktorí si nevážia knižničné hodnoty“ - koniec citátu.  V roku 1929 však v Aberdeene schválili listinu,  ktorá umožňuje slobodne nakladať s budovou knižnice aj pozemkom.  Oba staré dokumenty, ktoré dostali pomenovanie listiny zo záhrobia, majú takú právnu silu, že mestská rada teraz so zatvorením knižnice váha a celú kauzu radšej odovzdala právnikom na preskúmanie.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame