Infarkt v lietadle ošetrovalo 50 lekárov

Infarkt v lietadle ošetrovalo 50 lekárov

Na jedného pacienta viac ako 50 lekárov. Aj to sa môže stať keď dostanete infarkt v lietadle. O prípade kurióznej prvej pomoci s dobrým koncom nám teraz povie Rado Tomeš:

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Infarkt je veľký problém, bez ohľadu na to, kde ho človek dostane. Pasažier nórskych aerolínií si vybral tú najmenej vhodnú chvíľu – infarkt  dostal nad severným pólom 4 hodiny letu vzdušnou čiarou do najbližšej nemocnice.  Na veľké prekvapenie posádky, mužovi prišlo okamžite na pomoc 56 kardiológov. Tí leteli zo Štokholmu do Los Angeles na odbornú konferenciu. Muža okamžite stabilizovali, poskytli mu prvú pomoc a po improvizovanom konzíliu rozhodli, že môžu pokračovať v lete do Spojených štátov. Tam si ho hneď na letisku vzali do opatery lekári v pristavenej sanitke.

Milovníci skupiny Queen a najmä Freddieho Marcuryho sú vo vytržení! Jeho najlepšia priateľka Mary Austinová sa totiž rozhodla predať v aukcii tisíc 500 vecí, ktoré po ňom zdedila.  Osobné predmety  lídra Queen-u  najprv v lete vystaví londýnska aukčná sieň Sotheby´ aby si ich prípadní záujemcovia mohli ešte pred dražbou obzrieť. Aukcia príde na rad v septembri.   Pravdepodobne jej najväčším ťahákom bude notový zápis pesničky We Are The Champions. Ide o deväť husto popísaných strán  harmónií a akordov megahitu. Vyvolávacia cena notového zápisu  by mohla byť okolo 300 tisíc libier. V ponuke sú ďalej umelecké diela, starožitný nábytok, ale aj Mercuryho kostýmy a parochne. Dražiť sa budú aj repliky mimoriadne drahej koruny kráľa Juraja a kráľovského plášťa, s ktorými spevák absolvoval v 80-tych rokoch koncertné turné. K dispozícii bude aj stolový telefón alebo malý strieborný hrebeň na česanie fúzov.  Osobné predmety Freddieho Marcuryho sa budú dražiť v septembri. 

Amatérskym hľadačom pokladov sa  často nepodarí  nič nájsť .  To mladá dievčina našla v Dánsku,  minulú jeseň počas prechádzky v kukuričnom poli, hneď dva strieborné poklady! Experti z Historického múzea severného Jutska, kde poklady vystavia ohlásili nález takmer 300 strieborných mincí, nie len z Dánska ale aj z územia dnešného Nemecka a z Arabského polostrova. Šťastná nálezkyňa okrem historických mincí  našla aj dve strieborné, bohato zdobené guličky. Tie  boli súčasťou väčšieho, luxusného, strieborného predmetu, ktorý zrejme patril  biskupovi alebo kráľovi z Írska. Archeológovia si myslia, že poklad v kukurici bol v podstate len dobre ukrytý lup, za ktorým stáli Vikingovia. Tých  nikdy nezaujímalo umelecké spracovanie ukradnutého predmetu – išlo im len o váhu striebra.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame