Gigantická slnečnica z Walesu

Gigantická slnečnica z Walesu

„Prekonávanie vlastných rekordov nás baví“, podľa tohto hesla by mohla žiť jedna rodina z Walesu. Podarilo sa jej totiž prekonať vlastný Guinessov rekord. O čo ide povie Rado Tomeš:

Gigantická slnečnica z Walesu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Forteyovci sú farmári z Walesu a pred dvomi rokmi sa zapísali do Guinessovej knihy rekordov ako pestovatelia najväčšej slnečnice na svete. Dopestovali slnečnicu, ktorá vážila niečo cez 5 kilogramov. V týchto dňoch však ohlásili novú rekordérku, ktorá váži čosi nad 6 kilogramov. Slnečnica rástla 20 týždňov a jej výška dosiahla neuveriteľné 3 metre, preto ju aj museli špeciálne podopierať. Rodina vypestovala túto rekordnú slnečnicu z vlastného semienka. Jeho kultivácii sa venujú celé generácie Forteyovcov viac ako 100 rokov. Nie len semienko prispieva k tomu, že majú najväčšie slnečnice na svete. Najdôležitejší je podľa rodiny dostatok vody ako aj zmes kompostu a ďalších zložiek bohatých na mikroorganizmy.

Pre obrazy impresionistov z konca 19.storočia je typický jemný opar, ktorý tajomne zahaľuje výjavy. Vedci z Harvardu chceli prísť „veci na koreň“ . Vo svojom výskume sa zamerali na obrazy Clauda Moneta a britského krajinkára Josepha Wiliama Turnera, považovaného za predchodcu impresionizmu. Kým Turnerove obrazy majú pekný, jasný kontrast, neskorší impresionisti začali svoje obrazy haliť do akejsi hmly. Vedci teda porovnali historické dáta o emisiách oxidu siričitého v európskych metropolách koncom 19. storočia. Tajomný opar na obrazoch vysvetľujú racionálne. V období keď znečistenie ovzdušia dosiahlo svoje maximum začali impresionisti používať vo svojich obrazoch nižší kontrast.

V siedmych európskych krajinách, konkrétne v Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Nemecku, Dánsku, Švédsku, Španielsku a Taliansku spravili prieskum o tom, či sú ich obyvatelia ochotní priložiť ruku k ochrane klímy. Výsledok neprekvapil: čím viac klimatické opatrenia zasahujú do doterajšieho životného štýlu, tým menej sú ľudia ochotní ich podporiť. 60 až 80% ľudí sa obáva zmien klímy a aj veria, že sa mení v dôsledku ľudskej činnosti. Podporujú vládne programy výsadby stromov a sami sadia viac ako inokedy. Dokonca by podporili vládny zákaz jednorazových umelohmotných výrobkov. Ak by však malo ísť o zníženie ich komfortu a životného štýlu, vládne návrhy na ochranu klímy by podporilo len okolo 45% obyvateľov spomenutých krajín.
Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Co

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame