V Česku majú nulovú DPH na knihy

V Česku majú nulovú DPH na knihy

Budeme si kupovať knihy v Českej republike? Uvidíme, čo urobí z cenami nulová sadzba DPH, ktorú schválila tento týždeň česká vláda. Rado Tomeš nám povie viac:

V Česku majú nulovú DPH na knihy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Česká vláda predstavila tento týždeň konsolidačný balíček, v ktorom sa našlo miesto aj pre nulovú DPH na knihy. Rozhodnutie privítali predajcovia kníh, vydavatelia a veľké očakávania majú aj čitatelia. Vydavateľstvá dokonca po vlne zdražovania avizujú možné zlacňovanie kníh. Vieru v to, že sa podarí udržať v krajine pomerne vysokú čítanosť kníh vyjadril aj minister kultúry Martin Baxa, ktorý priznal viacero ťažkých vyjednávaní. Tento rok však pôjde o minimálne zlacňovanie kníh v Českej republike, konsolidačný balík začne platiť až na budúci rok. Momentálne majú nulovú sadzbu DPH na knihy Írsko, Spojené kráľovstvo a Nórsko.

Do piatku, do 18tej hodiny. Tak znelo rozhodnutie úradov, ktoré nariadili obyvateľom švajčiarskej dediny Briez, aby sa evakuovali. Malebná dedinka pod alpami doplatila na svoju polohu, geológovia potvrdili, že ich môže každú chvíľu zasypať masa dvoch miliónov kubíkov alpskej skaly, ktorá sa im týči nad hlavami. Jej zrútenie odhadli do siedmych, maximálne 24-och dní. Dedina má niekoľko storočí, leží v nadmorskej výške 1 150 metrov južne od Davosu, teraz tam nezostala ani noha, aj keď, ešte dnes si môžu ľudia na vlastné riziko odskočiť pre veci, ktoré si nestihli zbaliť. Nasmú však zostať na noc. Aj keď sa to týka už len stovky obyvateľov, dedina Briez bola príjemným oddychom pre turistov.

Taliansko už desaťročia intenzívne pracuje na tom, aby sa do krajiny vrátili sochy a ďalšie artefakty z rímskych čias, ktoré boli ukradnuté z jeho územia a predané do múzeí po celom svete. Teraz sa však vyrovnáva s tým, že aj Taliansko kradlo pamiatky, týka sa to kolonizácie severnej Afriky. Tím riaditeľov múzeí a vedcov už viac ako rok sčítava zbierky v 498 štátnych múzeách aby zistili, čo presne majú v depozitároch a čo z toho by malo Taliansko vrátiť, prípadne ústretovo konať v prípade žiadosti o reštitúciu z inej krajiny. Prvé kroky už proaktívne urobilo Vatikánske múzeum, ktoré už proaktívne vrátilo fragmenty Panteónu do Grécka a rokuje aj o vrátení artefaktov z kanadskej koloniálnej éry. „ Ak niečo ukradnete, musíte to vrátiť“ – to sú slová pápeža Františka.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/PeeDunYong

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame