Výstava sôch Pabla Picassa v Malage

Výstava sôch Pabla Picassa v Malage

Fanúšikovia Pabla Picassa milujú Malagu, umelcovo rodné mesto a v týchto dňoch majú dôvod navyše. Povie nám o ňom Rado Tomeš:

Výstava sôch Pabla Picassa v Malage Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jeden z najznámejších španielskych maliarov bol väčšinu svojej kariéry aj sochárom. Múzeum Picasso Málaga sa rozhodlo vystaviť v osobitnej výstave aj jeho sochy. Už teraz je múzeum, ktoré bolo založené na umelcovo želanie pastvou pre oči, v stálych zbierkach môžeme obdivovať ukážky Picassových umeleckých inovácií, obrazy, kresby, keramiku a dokonca aj grafiku. Mimoriadne pôsobivé sú najmä jeho experimenty s keramikou a niektorých možno prekvapia aj jeho interpretácia starých majstrov. Teraz pribudne aj zbierka viac ako 60-tich sôch, ktoré Picasso vytvoril počas svojej mimoriadne dlhej, takmer 80-ročnej umeleckej kariéry.

Keď vezmeme do úvahy, že nemecký Mníchov je notorický známy ako mesto, v ktorom odštartoval diktátor Adolf Hitler svoj nástup k moci a nacisti ho oslavovali ako „hlavné mesto hnutia“, trochu nás prekvapí tohto týždňové rozhodnutie Európskej konferencie rabínov, presťahovať svoje sídlo z Londýna práve do Mníchova. Plánuje tam otvoriť „ Centrum pre židovský život“, kde bude vzdelávať približne 1000 európskych rabínov. Svoje oznámenie zverejnili tento utorok, v deň, kedy udelili bavorskému premiérovi, Markusovi Söderovi Cenu Lorda Jakobovitsa za jeho mimoriadny záväzok k ochrane a podpore židovského života v Európe. Zároveň sa rozhodnutie presťahovať svoju centrálu do Mníchova považuje za potvrdenie toho, že život židov v Nemecku dostáva nový rozmer.

17 remesiel pribudlo na zoznam ohrozených dedičných remesiel v Spojenom kráľovstve. Zoznam aktualizuje charitatívna organizácia Heritage Crafts a tento rok zaznamenala mimoriadne vysoké prírastky. Na červený zoznam sa dostalo tkanie slamených klobúkov, lakovanie a stavba drevených lodí, či výroba hudobných sláčikov. Dôvodom je celý rad faktorov, od vysokých cien energií, cez lacnejšiu zámorskú výrobu až po klesajúci záujem. Zároveň potvrdila definitívny zánik piatich remesiel: výroba ručne šitých kriketových loptičiek, výroba lakrosových palíc, ručná výroba papiera, tepanie zlata a aj výroba fúkaného hladkého skla. Za dedičné remeslo považujú na ostrovoch prax, ktorá využíva manuálnu zručnosť tradičnými technikami a praktizujú ju minimálne dve po sebe nasledujúce generácie.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/fishopen770

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame