Vybúrali dom aby dostali ženu do nemocnice

Vybúrali dom aby dostali ženu do nemocnice

Vo Francúzsku museli vybúrať stenu domu, aby dostali Američanku do nemocnice. O kurióznom prípade vie viac Rado Tome:

Vybúrali dom aby dostali ženu do nemocnice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozsiahlu operáciu ktorej sa zúčastnilo až 60 ľudí zažili minulý týždeň vo francúzskom mestečku pri belgických hraniciach. Aby mohli previezť do nemocnice pani, ktorá váži 391 kilogramov, museli vybúrať stenu aj podlahu domu v ktorom žila. Na pomoc im prišla aj špeciálne upravená sanitka z Belgicka, ktorá dokáže prepraviť nadmerne obéznych ľudí. 60 ročná Američanka, ktorá žila v dome 20 rokov najprv odmietala akúkoľvek zdravotnú pomoc, napokon súhlasila a začalo sa horúčkovité niekoľkotýždňové plánovanie. Nakoniec vybúrali stenu, do stropu urobili otvor a von ju dostali cez okno na prízemí. Celá akcia, na ktorej sa okrem zdravotníkov zúčastnili aj policajti, hasiči a stavbári trvala hodinu, prevoz do Nancy ďalšie tri. Aj keď francúzske médiá konštatujú, že podobnú akciu ešte v krajine nezažili, môžeme pripomenúť, že pred tromi rokmi museli na juhu dostať zo svojej izby muža ktorý vážil 300 kíl. Pravda, vtedy im na to stačil žeriav.

Fíni si potrpia na zmrzlinu, ročná spotreba je tam 12 litrov na jedného obyvateľa krajiny. Teraz to však vyzerá tak, že vo Fínsku sa stáva klasická zmrzlina v kornútku veľkým luxusom. Jeden kopček stojí totiž v priemere 5 eur a za dva roky zmrzlina vo Fínsku zdražela o 28% nie len preto, že zdraželi suroviny na výrobu tejto letnej pochúťky, vlastne,. Všetko je drahšie. Kornútky, poháre, obrúsky aj miešadlá. Ešte minulý rok stál jeden kopček 4,50. Keďže je zmrzlina od zmrzlinárov pre Fínov už pridrahá a začali si ju kupovať v supermarketoch, stánky postupne začali pristupovať na systém – jeden kopček 5 eur, dva kopčeky 7 eur. A to znie už oveľa lepšie.

Dostať do jedného záberu krásne kopce, jazero a štíhlu vežu – to je obrázok ako z rozprávky Ľadové kráľovstvo. Takéto rozprávkové selfie ste si mohli s týždennou prestávkou urobiť vo švajčiarskej obci Hallstatt, minulý týždeň tam nainštalovali veľkú drevenú zábranu – aby sa návštevníci nemohli pri tomto krásnom výhľade fotiť. Dôvod bol jednoduchý – návštevníkov bolo príliš veľa, hluku ešte viac a domáci už zo zúfalstva siahli po tomto riešení. Bolo však také škaredé, že sa nakoniec rozhodli dať drevenú zábranu preč a nahradia ju nápismi v niekoľkých jazykoch s oznamom: My tu žijeme, aby návštevníci vedeli, že sú v obývanej oblasti. Dedinka je totiž taká rozprávková, že v skutočnosti pôsobí dojmom, ako by tam nikto nebýval. Vlny turistov prichádzajú najmä z Južnej Kórei a Číny, kde je dedinka taká populárna, že sa dočkala svojej vernej kópie.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/mojzagrebinfo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame