Slávna socha Dávida pohoršuje ľudí

Slávna socha Dávida pohoršuje ľudí

Slávna socha Dávida stále dokáže zvýšiť tlak mnohým ľuďom, aj keď sme si na ňu za tie stáročia už naozaj mohli zvyknúť. O tom, že vzbudila pohoršenie v Škótsku nám povie viac Rado Tomeš.

Slávna socha Dávida pohoršuje ľudí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Talianska reštaurácia v škótskom Glasgowe bola nútená zmeniť svoju reklamnú kampaň s motívom Michelangelovo Dávida. Spoločnosť, ktorá predáva reklamnú plochu v metre im odmietla vyvesiť plagáty s majstrovským renesančným dielom kvôli tomu, že socha je nahá. Podmienkou spoločnosti je, aby bola socha Dávida viditeľná len od pása hore. Majitelia reštaurácie si dali na pôvodný vizuál nápis „Viac po taliansky sa to už nedá“ a snažia sa argumentovať tým, že je rok 2023 a že nahého Dávida pozná každý. Nepomohli ani argumenty že ide o najslávnejšie talianske renesančné dielo o ktorom sa učí na školách. Jednoducho – aj keď máme 21-vé storočie,  sochu Dávida poznáme viac ako 500 rokov, stále sa nájdu ľudia, ktorí si nerozumejú ani morálke a ani umeniu.

Veľmi prestížna Bookerova cena putuje prvý krát do Bulharska. Je to cena, ktorú každý rok udeľujú britskí novinári, vydavatelia a kritici, plus rôzne rešpektované osobnosti a ide o ocenenie prekladovej literatúry. Cenu získal pred pár dňami bulharský spisovateľ Georgi Gospodinov za román Úkryt pred časom. Podľa poroty je to dômyselný a morbídne vtipný príbeh, ktorý sa venuje nostalgii za minulosťou a manipulácii s pamäťou. Autor pri preberaní ceny povedal, že jeho veľkou inšpiráciou bol rastúci populizmus vo svete a tiež Brexit. Gospodinove diela si môžete prečítať aj u nás, na Slovensku, buď víťazné dielo Bookerovej ceny v anglickom preklade, Time Shelter alebo diela v českom preklade Fyzika smútku či Prirodzený román.

Španielska vláda sa postará o vývoj novej aplikácie, ktorá má ľuďom pomôcť so spravodlivejším delením domácich prác. Podľa štátnej tajomníčky ministerstva pre rovnosť príležitostí je to dar pre španielske ženy. Alebo aj mužov, keď na to príde. Pôvodná vízia bola však uľahčiť život najmä ženám, ktoré sa v Španielsku často starajú o rodinu, domácnosť a chodia aj do práce. Do vývoja aplikácie investuje ministerstvo 250 tisíc eur a momentálne je na to vyhlásená súťaž. Nemá to byť pomôcka len pre manželov a partnerov, ale pre všetkých ľudí, ktorí žijú v zdieľanom byte alebo v inom usporiadaní, kde môžu kvôli prácam v domácnosti vzniknúť konflikty. Podľa údajov Španielskeho štatistického úradu takmer polovica žien v Španielsku uvádza, že má na starosť takmer polovicu domácich prác. To isté o sebe tvrdí len 15% mužov.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/twalmedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame