K veci: Turecko pred 2. kolom prezidentských volieb

K veci: Turecko pred 2. kolom prezidentských volieb

Hosť: Cengiz Günay (riaditeľ Rakúskeho inštitútu pre medzinárodnú politiku, expert Viedenskej univerzity).

O tom, kto bude prezidentom v Turecku rozhodne až druhé kolo volieb. V tom prvom ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — súčasného prezidenta Erdogana volilo 49,5 % ľudí, jeho súper Kiličdaroglu získal takmer 45 % hlasov. Recep Tayyip Erdogan je pred víkendovými voľbami vo výhode. Stratégiou opozície je politika otvorených dverí a snaha viesť krajinu späť k demokracii, hovorí politológ. Počas víkendu sa tak odohrajú najdôležitejšie voľby tohto roka. Aké faktory budú vo voľbách rozhodujúce? Majú ešte oba tábory šancu mobilizovať voličov?

Odpovie riaditeľ Rakúskeho inštitútu pre medzinárodnú politiku, expert Viedenskej univerzity Cengiz Günay. Rozprávala sa s ním vedúca zahraničnej redakcie Soňa Weissová.

K veci 26.05.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Turkey_Election386169961661_TASR.jpg

Ľudia sa rozprávajú vedľa volebných plagátov prezidentského kandidáta Kemala Kiličdarogla 23. mája 2023 v Istanbule. V Turecku sa koná v nedeľu 28. mája rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb. Prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP) bude v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb v Turecku aj naďalej podporovať opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla, a to aj napriek jeho nadväzovaniu kontaktov s krajne pravicovými skupinami voličov.

Turkey_Election386170961662_TASR.jpg

Priaznivci tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta Recepa Zayyipa Erdogana tancujú 23. mája 2023 v Istanbule. V Turecku sa koná v nedeľu 28. mája rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb. Prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP) bude v nadchádzajúcom druhom kole prezidentských volieb v Turecku aj naďalej podporovať opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla, a to aj napriek jeho nadväzovaniu kontaktov s krajne pravicovými skupinami voličov.

Moderuje: Kristína Braxatorová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame