Naši a svetoví: Adam Tomašových

Naši a svetoví: Adam Tomašových

Kto by to povedal, že  morské dno je veľká otvorená kniha, z ktorej sa dá  vyčítať história našej zeme. Čim prechádzala, ktorý živočích prežil, ktorý nie. Čo ju v minulosti najviac ničilo, čo ju ničí teraz. Toto je len jedna z oblastí,  ktorej sa naplno venuje paleobiólog Adam Tomašových z Ústavu vied o Zemi  Slovenskej akadémie vied. Venoval sa mu v Nemecku, v USA a najnovšie aj doma na Slovensku. Porozprával sa o tom s Ľubicou Hargašovou.

Naši a svetoví: Adam Tomašových I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Možno ste videli v dokumentárnom filme, možno na vlastné oči počas dovolenky pri mori, ako sa skupinka mladých ľudí so špeciálnymi prístrojmi na lodi vyrážajú na šíre more za novými  vedeckými poznatkami. Možno bol medzi nimi aj  paleobiológ Adam Tomašových. 

Naši a svetoví: Adam Tomašových II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už pred desiatimi rokmi citovali popredné vedecké časopisy poznatky s výskumu paleobiológa Adama Tomašových. Ani počas pôsobenia  na univerzite v Chicagu nemal problém s publicitou svojho výskumu. Za morom bol úspešný a predsa sa vrátil domov. Bola magnetom len ďalšia pracovná výzva, alebo aj niečo iné? Aj to chcela vedieť pri stretnutí s vysokým, štíhlym Pezinčanom Ľubica Hargašová.

Naši a svetoví: Adam Tomašových III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Paleobiológ Adam Tomašových už v školskej lavici vedel čím chce byť, čomu sa chce venovať. A tiež to, že výsledky jeho výskumu pomôžu aj pri ozdravovaní našej planéty, to je už niečo navyše, čo poteší.


Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: Ústav vied o Zemi SAV

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame