Spomienkové osudy Antona Tomíka

Spomienkové osudy Antona Tomíka

Z jáchymovských baní ušli vďaka Pytagorovej vete

Naša najbližšia relácia bude spomienkou na vzácneho človeka - dlhoročného politického väzňa a zakladateľa prvých organizácii politických väzňov v roku 1968 aj po roku 1989.

Skalický rodák a nadaný konštruktér Anton Tomík, ktorý získal už v slobodnej dobe za svoje životné postoje Cenu Václava Bendu aj Cenu pamäti národa, a po celý svoj život sa snažil, aby sa na toto obdobie našej minulosti nezabúdalo, zomrel 12. novembra vo veku 88 rokov.

S pánom Tomíkom sme sa pred niekoľkými rokmi vrátili aj na jáchymovský tábor Nikolaj.

Tam sa v novembri 1955, teda pred 65 rokmi odohral aj jeden z najväčších útekov politických väzňov. A on bol donedávna posledným jeho účastníkom.

Politickí väzni sa rozhodli, že si na slobodu vykopú tunel. Práve nadaný Anton, ktorého zatkli priamo pred maturitou, radil aj pri výpočtoch a vyšetrovatelia nazvali ich útek rafinovaným, lebo pri ňom použili aj Pytagorovu vetu.

Pána Tomíka a jeho románový príbeh, ale aj jeho ideály si pripomenieme ešte raz pri jeho nedávno úmrtí - aj v rozhlasovej relácii Osudy, ktoré písalo 20. storočie, pripravili ju Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Spomienkové osudy Antona Tomíka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Anton Tomík.jpg

Autorka: Soňa Gyarfášová; Foto: Katarína Acél-Gáliková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame