Spomienkové osudy Štefana Matejčíka

Spomienkové osudy Štefana Matejčíka

V našej relácii si tentokrát pripomenieme jeden silný príbeh - človeka, ktorý bol roky oporou a dušou Konfederácie politických väzňov a do ktorého života sa zapísali všetky veľké zlomy 20. storočia.

Hrdina nášho dnešného príbehu pán Štefan Matejčík zomrel 14.septembra tohto roku vo veku 87 rokov. No zostalo tu jeho silné svedectvo, ktoré sme v minulých rokoch mali možnosť zaznamenať.

Skromný a čestný človek, ktorý pomohol, komu mohol. Tak by ho opísali tí, ktorí ho poznali.

Jeho život je však svedectvom o veľkej časti našej nedávnej histórie.
Hrdinom tohto príbehu bude nielen jeho rozprávač, ale najmä jeho otec, ktorý bol preňho vo všetkom a celý život vzorom - v každom jednom jeho životnom rozhodnutí.

Jeho otec totiž patril k tej najťažšie skúšanej generácii, ktorej sa dotkli všetky veľké zlomy a kataklyzmy 20. storočia - prvá svetová vojna, druhá svetová vojna a nakoniec aj temné päťdesiate roky.

Veľké skúšky 20. storočia a ich dôsledky často poznamenali celé rodiny. A nebolo to inak ani v príbehu, o ktorom dnes budeme hovoriť.

Hoci práve spomínané 50.roky zasiahli do života nášho rozprávača tou najväčšou silou, jeho otec mal už v tom čase za sebou zložitú cestu a prežil dve svetové vojny.

Tú prvú v uniforme vojaka rakúsko-uhorskej armády - otca poslali na front ešte pred tým, ako dosiahol svoju plnoletosť a stal sa svedkom obrovského krviprelievania aj použitia celkom nových zbraní.

Otec mal šťastie, prežil. No domov sa vrátil ako vojnový invalid.

Ďalšia skúška však prišla s druhou svetovou vojnou - vtedy totiž otec stratil syna a Štefan brata, ktorý sa zapojil do boja proti nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi-ako jeden z mála Slovákov ako príslušník amerického letectva.

Až po vojne sa zo strohej korešpondencie dozvedeli, čo sa stalo a aké boli jeho osudy. A s angličtinou, ktorú vtedy u nich doma nikto neovládal, si pomáhali, ako vedeli.

V čase, keď smútili za bratom však prišiel komunistický prevrat. A problémom sa stala aj korešpondencia s takzvanou imperialistickou krajinou.

Otec prišiel o hospodárstvo a skončil ako politický väzeň, mladý Štefan s nálepkou triedneho nepriateľa zažíval tie najhoršie ústrky zo strany straníkov, no napriek tomu si išiel svojou cestou - s akousi typickou tvrdohlavosťou a ani v tých najťažších situáciach sa nenechal zlomiť.

Spomienkové osudy a príbeh Štefana Matejčíka, ktorý patril k oporám Konfederácie politických väzňov, zaznamenala redaktorka Soňa Gyarfašová.

Spomienkové osudy Štefana Matejčíka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


211003_OKP20S_Štefan Matejčík-rodinné4.jpg

Galéria

211003_OKP20S_Štefan Matejčík-rodinné2.jpg 211003_OKP20S_Štefan Matejčík-rodinné4.jpg 211003_OKP20S_ŠtefanMatejčík.jpg 211003_OKP20S_Štefan Matejčík-rodinné1.jpg
Autorka: Soňa Gyarfášová; Foto: os. archív rodiny Š. Matejčíka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame