Osudy politických väzňov počas novembra 89

Osudy politických väzňov počas novembra 89

V čase, keď si pripomíname výročie nežnej revolúcie, dostane táto udalosť svoj priestor aj v našej najbližšej relácii a jej tak trochu špeciálnom vydaní.

Namiesto jedného Vám totiž tentokrát prinášame mozaiku piatich životných príbehov.

Akú úlohu v živote našich hrdinov zohrala nežná revolúcia a čo pre nich znamenala?

Pozrieme sa na túto otázku z pohľadu ľudí, ktorí prežili to najhoršie z obdobia komunistického režimu.

Na vlastnej koži zažili surové perzekúcie počas ťažkých päťdesiatych rokov, ktoré sa ich osobne dotkli. A potom žili dlhých štyridsať rokov žili v neslobodnom režime. No dočkali sa aj slobody, ktorá im priniesla novú nádej.

Niektorí z nich sú ešte stále medzi nami, iní nás pred pár rokmi opustili a v našom rozhlasovom archíve zostali ich svedectvá.

Až po nežnej revolúcii verejne prehovorili o tom, čo kedysi zažili. November 89 bol pre nich takpovediac aj novým začiatkom.

Akú teda zohral úlohu v ich živote?

Pre hrdinu z Royal Air Force generála Milana Píku znamenal november 89 možnosť po 40 rokoch očistiť meno svojho otca - popraveného generála Heliodora Píku, ktorý sa stal v roku 1949 prvou obeťou justičných vrážd v komunistickom Česloslovensku.

Ako teda vnímali všadeprítomné zľahčovanie a relativizovanie zločinov minulého režimu, ktoré neboli nikdy potrestané?

Aj o tom hovorí dnes 94-ročný pán Aristid Miglierini. Jeho otec celý život pomáhal iným a neskôr prežil gulag... Nie však Víťazný február.

Ideály, ktoré mali, však často veľmi rýchlo prevalcovala realita ponovembrovej doby.

Podarilo sa pre nich vôbec získať zadosťučinenie?

Aj o tom hovorí príbeh pani Eugénie Vyskočilovej, rodenej Anoškinovej. S dojatím vtedy myslela na rodičov, ktorí sa vysnívaného pádu režimu nedočkali. A o to väčšie bolo jej prekvapenie, keď ich s bratom Jurajom mala rehabilitovať po takmer 40 rokoch Alžbeta Trattnerová. Tá istá sudkyňa, ktorá ich kedysi odsúdila za velezradu...

Tí, ktorí boli za ich trápenia zodpovední, neniesli nikdy za to zodpovednosť. A často sa dostali narozdiel od svojich obetí opäť do vysokých funkcii vo verejnom živote.

Prečo sa nepodarilo nikdy zodpovednosť voči nim vyvodiť?

Aj o tom hovorí bývalý jáchymovský väzeň, 91-ročný Jiří Málek, ktorý sa stal vyšetrovateľom komunistických zločinov. A vyšetrovať začal aj šéfa útvaru Jeřáb, ktorý strážil Jáchymov, Oldřicha Hromádka...

Hoci so slobodou po novembri 1989 neprišla tak celkom ruka v ruke vždy aj spravodlivosť, oni nikdy nezatrpkli. A po rokoch hovorili viac o tom, čo im v tých najťažších chvíľach života pomáhalo - a mnohí verili, že si ešte niekedy splnia svoje sny.

Dá sa teda nadviazať na životné sny aj po 40 rokoch? Aj o tom hovorí príbeh nášho najstaršieho skauta Eduarda Mareka. Dnes má tento zázračný pán 104 - v čase nežnej mal už 72 rokov, no práve on bol jeden z tých, ktorí pomáhali obnovovať československý skauting.

Vypočujte si s nami novembrovú mozaiku piatich osudov ľudí, ktoré zachytila redaktorka Soňa Gyarfašová. Hovorí aj o tom, čo im do života vlastne priniesla nežná revolúcia.

Osudy politických väzňov počas novembra 89 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Screenshot_20211103-103042_Facebook.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame