Spomienkové osudy Jaroslava Klemeša - nedožitých 100 rokov osobnosti odboja

Spomienkové osudy Jaroslava Klemeša - nedožitých 100 rokov osobnosti odboja

"V odboji s Gabčíkom aj Kubišom"

Našu reláciu venujeme jednej mimoriadne zaujímavej osobnosti nášho odboja - na konci januára si totiž pripomíname nedožitú storočnicu - je to 100 rokov od narodenia generálmajora Jaroslava Klemeša.

Pochádzal zo Slovenska a počas druhej svetovej vojny bol výsadkárom vo Veľkej Británii, kde sa stretol s Jozefom Gabčíkom a Jánom Kubišom. Narodil sa presne 31.januára 1922.

No a predstaviť si ho pokojne môžeme aj ženským menom Anna.

V skutočnosti to i však boli krycie meno, náš rozprávač Jaroslav Klemeš bol výsadkárom a rádiotelegrafistom, ktorý vďaka svojmu šifrovaciemu prístroju udržiaval kontakt medzi domácim odbojom a Londýnom.

Narodil sa v Čadci a vyrastal v Skalici v zmiešanej československej rodine. Do odboja odišiel hneď v prvých dňoch druhej svetovej vojny.

"Mali sme radi náš štát, ktorí vybojovali naši rodičia na frontoch prvej svetovej vojny. Doma, v škole aj v Sokole nás viedli k láske vlasti aj k tomu, aby sme v prípade ohrozenia našu republiku bránili. To prišlo spolu s rozpínavým Hitlerom," hovoril.

Vtedy, keď po rozbití Československa odchádzal, nemal ani sedemnásť rokov. No a najskôr sa dostal na francúzsky front.

"Dostali sme uniformy ešte z čias prvej svetovej vojny a po krátkom výcviku išli na bojisku. Najskôr sme spievali, no keď sme sa blížili k frontu, zacítili sme ten nemocničný pach z lazaretu... A zrazu sme si uvedomili, do čoho ideme," spomínal.

Keď Hitler dobyl a Francúzsko, dostal sa Jaroslav do Anglicka. Tu ho cvičili ako parašutistu s Jozefom Gabčíkom a Jánom Kubišom - aby sa vrátili späť a mohli plniť úlohy doma.

Tento rok v máji si budeme pripomínať zároveň 80 rokov od atentátu na ríšskeho protektora Heydricha, ktorý Gabčík s Kubišom neskôr vykonali. Odohral sa presne 27.mája 1942.

Bola to jedna z najväčších odbojových akcií počas vojny, na ktorú však doplatili vlastným životom.

Aj náš dnešný hrdina Jaroslav Klemeš na nich často spomínal. Poznal aj ich zradcu, Karola Čurdu, na ktorého zlyhanie mal celkom jednoznačný názor. "Bola to chyba vo výbere," hovoril.

A napriek tomu, aký tragický osud ich postihol, rozhodol sa do Protektorátu zoskočiť aj on. Bolo to už v čase, keď gestapo popravilo jeho otca – za to, že ako člen Obrany národa pomáhal prenasledovaným. "Pomáhal ľuďom, ktorým hrozili deportácie a smrť. Popravili ho, lebo ako napísali, bránil v Protektoráte definitívnemu riešeniu židovskej otázky," hovoril so slzami v očiach.

A po Gabčíkovi a Kubišovi zoskočil neskôr na domáce územie aj Jaroslav Klemeš vo výsadkovej skupine Platinum, ktorej velil istý Jaromír Nechanský. Nezabudol, ako za nimi pred zoskokom prišiel aj prezident Edvard Beneš, ktorý s nimi večeral.

Než sa im po ich zoskoku na území Protektorátu podarilo nadviazať spojenie s ich spojkami, stálo ich to veľa síl.

"Tak sa na naš tá pani Kořábková pozerala... A my sme jej hovorili - tu máme pištole, čokoládu, sme skutoční... Dlho to trvalo, pozerala nám do očí, až sa nakoniec ozvala - chlapci, ja Vám verím," opisoval.

Dôležitú úlohu zohral Jaroslav Klemeš alebo ak chcete Anna aj v pražskom povstaní so svojim šifrovacím prístrojom.

No s postupom času ľutoval, že veci neboli inak a vojská amerického generála Pattona zostali pri oslobodzovaní niekde pri Plzni.

To pravé nebezpečenstvo si však na nich počkalo aj po vojne a nástupe komunistického režimu. Nielen na Jaroslava, ale aj na veliteľa ich výsadkovej skupiny Platinum Jaromíra Nechanského. Toho komunisti v politickom procese popravili.

On sám stratil počas komunistického režimu slobodu dohromady na päť rokov, skončil vo väzení aj tábore nútených prác, a napriek svojim zásluhám sa stal občanom druhej kategórie. Na uznanie za svoju činnosť musel čakať dlhých 40 rokov.

Príbeh Jaroslava Klemeša zaznamenala autorka relácie Soňa Gyarfašová v roku 2016, keď mal 94 rokov - navštívila ho vtedy v Prahe, kde roky žil.

Vypočujte si s nami jeho rozprávanie pri jeho nedožitej storočnici - je to príbeh odbojára, výsadkára, rádiotelegrafistu aj politického väzňa Jaroslava Klemeša, ktorý o svojom životnom príbehu hovoril, že ako správny parašutista vo svojom živote spoznal skutočné výšky aj pády.

Spomienkové osudy Jaroslava Klemeša Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj foto: Archív Jaroslava Klemeša

FB_IMG_1643712808348.jpg

FB_IMG_1643712802656.jpg

FB_IMG_1643712800020.jpg

FB_IMG_1643712805724.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Archív Jaroslava Klemeša

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame