Osudy Jána Reptu

Osudy Jána Reptu

Brezovú pod Bradlom oslobodili naši partizáni ešte pred Červenou armádou

Vedeli ste o tom, že na Slovensku existuje miesto, ktoré si na konci vojny začali oslobodzovať a oslobodili naši partizáni?

Reč je o Brezovej pod Bradlom, ktorej oslobodenie si budeme pripomínať 7.apríla a o jej rodákovi, zabudnutom partizánskom veliteľovi Jánovi Reptovi, ktorý tu viedol vlastný odriad.

Práve slovenskí partizáni tu v prvom slede začali s oslobodzovaním a práve vďaka nim to všetko prebehlo podľa najlepšieho možného scenára.

Je to kapitola z našej ešte stále málo známej histórie.

A tak si spolu tentokrát predstavíme životný osud zabudnutého partizánského veliteľa, ktorého skupina si oslobodila jeho rodnú Brezovú - ešte v predstihu pred Červenou armádou.

Náš hrdina bol osobným priateľom a spolupracovníkom Viliama Žingora, výborným šachistom aj strategickým hráčom, ale tiež partizánskym veliteľom, ktorého skupina v prvom slede – ešte pred Červenou armádou - oslobodzovala na konci vojny jeho rodnú obec, o čom sa dlhé roky takmer nehovorilo.

Partizánsky veliteľ Ján Repta, o ktorom

budeme hovoriť, bol však predovšetkým celým srdcom milovníkom svojej rodnej Brezovej pod Bradlom, ktorú neskôr pomáhal so svojim odriadom oslobodiť. No ktorá ho v životných postojoch v mnohom ovplyvnila.

S jeho rodnou Brezovou sa už od meruôsmich rokov spája silný odkaz boja za slobodu aj posolstvo československých legionárov, ktorí vybojovali slobodu a tiež prepojenosť 1.,2. a 3. odboja v 20.storočí

Nášho dnešného hrdinu však ovplyvnila aj skúsenosť na východnom fronte.

A práve preto sa zapojil do odboja ešte pred vypuknutím povstania a zúčastnil sa spolu s Viliamom Žingorom aj jeho príprav.

Neskôr odišiel na západné Slovensko – do okolia svojej rodnej obce, kde mal strategicky pôsobiť.

Odriad Repta, ktorý niesol jeho meno, pracoval s veľkou podporou miestneho obyvateľstva a je on ako veliteľ robil všetky akcie s ohľadom na domácich – aby ich ušetril nemeckých perzekúcii.

Napriek tomu však Nemcom, no i gardistom vedeli dať jeho muži poriadnu príučku. Namiesto násilia ich vyzliekli z uniforiem, aby ich pred zrakmi ľudí ponížili. A prinútili sa tiež zamyslieť.

Hoci sa dočkali konca vojny, ku ktorému aktívne prispeli, to, za čo bojovali, sa im však nakoniec nesplnilo.

Bývalý partizánsky veliteľ Ján Repta, ktorý ako výborný šachista predvídal o niekoľko krokov vopred, sa vtedy z verejného života úplne stiahol.

Jeho priateľ Viliam Žingor bol v politickom procese odsúdený na trest smrti a v roku 1950 bez milosti popravený.

Osud jeho spolupracovníka bol preňho šokom. Vo väzení však skončili aj mnohí jeho ďalší priatelia z odboja a rodáci – členovia rodiny Tvarožkovcov i jeho spolubojovník Ján Krutý. Práve aj to, že dokázal predvídať, mu pomáhalo prežiť tie najťažšie 50. roky.

Hoci žil v ústraní, robil veľa pre svoj rodný kraj. A aj svoje bývalé pôsobenie vnímal ako samozrejmosť.

Za svoju činnosť v odboji sa nikdy nedočkal väčšieho zadosťučinenia a zomrel zabudnutý v roku 1999.

Vypočujte si s nami príbeh partizánskeho veliteľa Jána Reptu, ktorý zrekonštruovala moderátorka Soňa Gyarfašová z rozprávania jeho syna - Jána Reptu mladšieho, výskumov historikov Jana Tesařa a Matúša Valihoru, archívnych spomienok jeho súputníkov, partizánov Waltera Smyčku a Martina Janeca, ale aj posledných pamätníkov, ktorí ho poznali - 96ročných povstalcov Branislava Tvarožka a Jána Krutého - práve Ján Krutý ako partizán v Reptovej skupine kedysi pôsobil.

Osudy Jána Reptu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

FB_IMG_1648840080547.jpg

FB_IMG_1648840069166.jpg

FB_IMG_1648840066545.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Archív rodiny Jána Reptu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame