Rádiovíkend 20. 3. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 20. 3. 2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Prosíme, sledujte protipandemické opatrenia, ktoré určujú, kde môžeme a kde nemôžeme prekračovať hranice okresov a za akých podmienok.

- Do 31.3.2021

Tradičné bežkárske podujatie „Stíhačky okolo Jakubianky" vymyslelo občianske združenie Aktívny život z Novej Ľubovne tento rok pre pandémiu ináč: Vyhlásilo výzvu „Vytiahni bežky", do ktorej sa môže zapojiť ktokoľvek na Slovensku aj v zahraničí. Stačí zabežkovať si a pritom sa odfotografovať. Kto okrem fotografie pošle aj mapu, toho zaradia do súťažnej kategórie. Prihlasovať sa netreba vopred, stačí následne vyplniť formulár na stránke organizátora, pripojiť snímku z bežkovania a všetko poslať na aktivnyzivot@aktivnyzivot.sk. Môžete to urobiť, aj keď ste si už túto zimu svoje odbehali a máte fotografie. Dokumentáciu treba poslať do konca marca 2021. Viac info tu: www.aktivnyzivot.sk.

Kedykoľvek

V Trnave narazíte na veľa zaujímavostí, aj na dva staré morové stĺpy. Jeden stojí na Námestí sv. Mikuláša pred bazilikou. Stĺp je zasvätený sv. Jozefovi a postavili ho v roku 1731 na pamiatku konca jednej z najväčších epidémií. Na Trojičnom námestí pri Mestskej veži je stĺp, ktorý mal mesto ochrániť pred morom. Súsošie Najsvätejšej Trojice volajú domáci familiárne „Trojička". Teraz na výlety do Trnavy nie je vhodný čas, takže stĺpy si môžu cestou do obchodu pozrieť len domáci. Ale aj my cezpoľní sa hádam raz dočkámeJ.

Informačné centrum mesta Liptovský Mikuláš pripravilo pre vás 3 virtuálne prehliadky. Jednou z nich je Jánošíkova cesta o známom zbojníkovi, ktorého osud bol spečatený 16.-17. marca 1713 v Liptovskom Mikuláši. Prehliadku absolvujete vďaka interaktívnej mape, ktorú nájdete na www.mikulas.travel. V mape sú ikony zeleného dáždnika (symbol sprievodcovských služieb v meste), po rozkliknutí sa dozviete viac o mieste, kde sa ikona nachádza, a akú súvislosť má to miesto s Jurajom Jánošíkom.

V Spišskej Magure a môžete vybrať na Veterný vrch (1 112 m n.m.). Vrchol tvorí lúka, kde si možno posedieť na lavičke a odkiaľ je výhľad na Vysoké Tatry, Pieniny i Levočské vrchy. Na Veterný vrch možno vyjsť z Magurského sedla, Vyšných Ružbách a Veľkého Lipníka. Trasa z Veľkého Lipníka má 6 km a je vhodná aj pre rodiny s deťmi.


Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame