Lezecká oblasť Machnatô (Demänovská dolina)

Lezecká oblasť Machnatô (Demänovská dolina)
Demänovská dolina zaujíma v zime lyžiarov, v lete turistov, hocikedy - jaskyniarov. Ale aj lezcov. V doline nájdu 6 oficiálne povolených lezeckých oblastí. V Rádiovíkende sa ocitneme v jeden z nich - na Machnatom.

Keď sme s predsedom Horolezeckého klubu Jasná Liptovský Mikuláš Vladimírom Dzuroškom išli od parkoviska, rozprával mi o tom, ako zrekonštruovali prístrešok pod skalami a že pravidelne robia brigády, na ktorých zbierajú smeti; našťastie ich nie je veľa, lebo lezci sú väčšinou poriadni. A najmä si uvedomujú, že lezú v národnom parku a zároveň na súkromnom - urbárskom. Čo to ešte znamená - starať sa o skaly:

Lezecká oblasť Machnatô 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Machnaté dostalo názov podľa rovnomennej vedľajšej dolinky, ktorá do ústi do Demänovskej doliny. Sedeli sme na vrchole Školskej veže, keď som sa spýtala na najťažšie cesty v tejto horolezeckej oblasti:

Lezecká oblasť Machnatô 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 - Nadšenci z Horolezeckého klubu Jasná Lipt. Mikuláš sa na Machnatom starajú aj o prístupové chodníky, vrátane takýchto schodov.

Snímka 2 - Jedno z brál, na ktoré chodia aj deti, samozrejme, so skúseným dospelým. Malého i veľkého lezca môžete nájsť na snímke.

Snímky 3-6 - Lezenie na Školskú vežu zo sedla. (Z druhej strany je Školská veža oveľa vyššia.)

Snímka 7 - Víťo Čech na Školskej veži.

Snímka 8 - Pohľad zo Školskej veže, dolu na nás čaká Paľko Staník.

Snímka 9 - Pohľad zo Školskej veže.

Snímky 10-11 - Lezci si na Machnatom na jar vyvchutnajú aj krásu v podobe ponikleca a prvosienky holej.

Snímky 12-13 - Paľko Staník pri lezení.

Snímka 14 - Hra svetla na Machnatom pri zapadajúcom slnku.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame