Sokolia dolina v Slovenskom raji

Sokolia dolina v Slovenskom raji

V nasledujúcej reportáži to bude šumieť, zurčať a čľapkať... Tieto zvuky sprevádzajú každého, kto sa vyberie do niektorej z roklín Slovenského raja. Našim hlavným cieľom je Sokolia dolina, ku ktorej vyrážame z Čingova.

Najprv ideme po modrej značke proti toku Hornádu, potom sa napájame na zelenú do Tomášovskej Belej. Míňame odbočku k ferrate v rokline Kyseľ, ktorá je ešte do 15. júna zatvorená, dovtedy trvá zimná uzávera. Na ďalšej križovatke odbočujeme už do Sokolej doliny. Ale kým tak urobíme, tak s členmi Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Slovenský raj Tomášom Katriňákom a Miroslavom Vermešom hodnotíme vodorovné drevené rebríky popri Bielom potoku, po ktorých sme práve prešli. To, že sa na nich šmýka, je normálne (tak blízko vody nemôže drevo zostať suché, ak je v tieni). Iná vec je, že stačí, keď je rebrík čo len trochu nahnutý, hoci len jeden-dva šteblíky, a už máme problém. A viete si predstaviť, že po tom chodia záchranári aj s nosidlami a zraneným človekom?

Sokolia dolina 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme ďalej hore Závojovým vodopádom. Keď sa najbližšie zastavujeme, tak sa rozprávame o tom, že sa blíži letná sezóna a mnohí sa do raja chystajú, možno práve aj do Sokolej doliny. Horskí záchranári hovoria, s čím treba na turistike v roklinách rátať.

Sokolia dolina 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte pár užitočných informácií: Ak si plánujete túru cez Sokoliu dolinu so začiatkom na Čingove, rátajte s okruhom, na ktorom vystriedate viaceré značky. Pri plánovaní trasy treba brať do úvahy, že rokliny sú jednosmerky a nemožno nimi schádzať, takže si musíte zvoliť iné značky, aby ste sa zo záveru Sokolej doliny dostali na Kláštorisko a potom cez Čertovu Sihoť a popri Hornáde späť na Čingov. (Nemôžete využiť rokliny Veľký alebo Malý Kyseľ, keďže by ste sa ocitli v protismere.) Celý okruh trvá približne 8 hodín.

A ešte jedna vec: rebríky a stúpačky v Sokolej doline by mali do začiatku prázdnin poopravovať. Možno by to už aj bolo hotové, ale jarný lockdown spomalil i tieto práce. Navyše napríklad keby chceli osadiť v rokline nový rebrík (namiesto toho, ktorý sa trochu naspodku hojdá), tak by museli využiť vrtuľník; a to nemožno hocikedy. Určite nie v čase hniezdenia dravcov.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Mapa na informačnej tabuli na začiatku trasy na Čingove. Vidíte celú trasu túry, ktorej hlavnou časťou je Sokolia dolina.

Snímka 2 - V Tomášovskej Belej proti prúdu Bieleho potoka.

Snímka 3 - Odbočujeme do Sokolej doliny, výstup roklinou trvá cca 2 hodiny.

Snímka 4 - Sokolia dolina je divoká, nečakajte „vyzametaný" turistický chodník.

Snímka 5 - Závojový vodopád. V tieni vpravo rozoznáte prvý rebrík.

Snímky 6-8 - Závojový vodopád zblízka a v plnej kráse.

Snímka 9 - Sokolia dolina nad Závojovým vodopádom.

Snímka 10 - Stará lávka ponad potok. Už sa nedá využiť, treba si hľadať vlastnú cestu cez potok.

Snímka 11 - ... Padá zlato.... Takto vyzerá Vyšný vodopád, teda najvrchnejší vodopád v Sokolej doline, keď sa doň oprie slnko.

Snímka 12 - Kým prídeme k záveru Sokolej doliny, už nás čaká len krátke stúpanie. Obzerám sa dozadu: práve tu začína pokojný potôčik padať dolu a vytvárať celú krásu, ktorú sme práve prešli.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame