Rádiovíkend 12. 6. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 12. 6. 2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Prosíme, sledujte aktuálne protipandemické opatrenia.

12.6.2021

V Archeoskanzene Nižná Myšľa otvoria v sobotu 12.6. projekt Hornád-Milič, Ekomúzeum. Stane sa tak po revitalizácii a rozšírení staršieho náučného chodníka Horný Abov. Chodník prepája najvýznamnejšie turistické zaujímavosti a služby v najjužnejšom subregióne Slanských vrchov, teda turistické atrakcie medzi obcami Trstené pri Hornáde, Ždaňa, Skároš, Nižná a Vyšná Myšľa. Dĺžka chodníka je 61 km a je tvorený viacerými okruhmi. Na chodníku pribudlo 6 drevených stojanov, v každej obci jeden. Na stojanoch nájdete maľované mapy a informácie o pravidlách ekoturistiky. Ďalších 12 infotabúľ obsahuje informácie o prírodných a kultúrnych zaujímavostiach a ich ochrane. Projekt „Hornád-Milič, Ekomúzeum" otvoria o 13,00 hod. Otvorenie je súčasťou programu „Cesta do praveku", v rámci ktorého sa možno do Archeoskanzenu v Nižnej Myšli dostať historickým vlakom z košickej železničnej stanice, odchod je o 8,30 hod.

12.-13.6.2021

Cez víkend 12.-13.6. spoznáte najkrajšie brány, dvere a portály v Košiciach. Taká je totiž téma Potulky so sprievodcom. Zistíte, ako sa dá podľa brány zistiť niečo o majiteľovi domu, ktorá brána je v meste najnenápadnejšia, kde je vodorovná brána alebo kde vidno bránu do neba. Začiatok Potulky je vždy pred Štátnou vedeckou knižnicou v centre mesta. Viac na: https://potulka.sk/potulka/najkrajsie-brany-dvere-portaly/.

13.6.2021

V rámci exkurzií „Krížom-krasom", ktoré v Slovenskom krase organizuje EduTrek Slovakia, môžete v nedeľu 13.6. spoznať planinu Dolný vrch. Sprievodca-speleológ vás povedie Lesom mŕtvych obrov k priepastiam a jaskyniam. Rátajte však s tým, že výstup na planinu a najmä zostup bude strmý. Záujemcovia sa stretnú o 9,00 hod. v Jablonove nad Turňou pri pohostinstve. Organizátori prosia, aby ste so sebou nebrali psy.

Turisti zo Svidníka pripravili na nedeľu 13.6. cyklovýlet k minerálnym prameňom. Na 30 km trase sa zastavia pri prameni v Šarišskom Štiavniku; na dlhšej (80 km) trase, majú po ceste až tri pramene, okrem Šarišského Štiavnika aj v Dubovej a v Bardejovských kúpeľoch. Cyklisti si dali zraz o 10,00 hod. vo Svidníku pri soche generála Svobodu.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v nedeľu 13.6. môžete zastaviť na podujatí „Kuchyňa starých materí". Nadšenci tam rozkúria funkčné dobové pece a pripravia tradičné jedlá: kapustniaky, zemiakové placky a koláče. Popri tom sa môžete povoziť na Historickej lesnej úvraťovej železnici a pozrieť si výstavy o drotároch a o vlakoch. Malých (ale i veľké „deti") iste zaujmú aj makety vláčikov Miroslava Poláka.

15.6.-31.10.2021

V utorok 15.6. sa v Tatrách končí zimná uzávera vysokohorských chodníkov. Ale rátajte s tým, že hore sa ešte ocitnete v snehu, a je ho tam dosť na toto ročné obdobie. Od utorka sa však už môžete zapojiť do Národného výstupu na Kriváň. Podobne ako vlani, aj tento rok pre pandémiu pripravili výstup individuálne. Hore možno vyjsť kedykoľvek (mimo zimnej uzávery). Pamätný odznak, ktorý je súčasťou balíčka (odznak, magnetka, bulletin a pečiatka), si môžete objednať pri registrácii na adrese: janoluptak@gmail.com.Národný výstup na Kriváň 2021 je venovaný 200. výročiu narodenia Janka Matúšku, autora textu slovenskej hymny, a 100. výročiu založenia časopisu Krásy Slovenska.Viac informácií na stránke www.kstliptov.sk.

19.6.2021

Malokarpatský cykloklub Trnava chystá v sobotu 19.6. Karpaty Tour. Nepôjde však o tradičné hromadné podujatie, trasy si možno prejsť individuálne. Dlhšia trasa (112 km) prechádza cez Špacince, Dechtice, Vrbové, Košariská, Brezovú pod Bradlom, Jablonicu, Bukovú, Trstín, Hornú a Dolnú Krupú. Kratšia trasa (60 km) ide cez Hornú Krupú, Prekážku, Trstín, Smolenice, Doľany a Suchú nad Parnou. Cyklisti môžu vyštartovať z Trnavy (reštaurácia Relax pri kúpalisku Slávia) podľa vlastného uváženia medzi 8,00 a 10,00 hod. Cieľ je v Trnave.

V sobotu 19.6. sa môžete pridať k zvolenským turistom, chystajú sa do Slovenského raja, do jeho južnej časti. Prejdú od Dobšinskej ľadovej jaskyne do Stratenej a cez Stratenský kaňon zase späť k jaskyni, pozrú si aj tú. Trasa má niečo cez 11 km. Zvolenčania odchádzajú autobusom o 6,30 hod. od Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra.

ŠK Magnezit Ferona Košice organizuje v sobotu 19.6. už 40. ročník Rudohorskej 100-ky z Rožňavy do Košíc. Vybrať si však môžete aj kratšiu, „len" 50 km trasu zo Štósskeho sedla do Košíc. Novinku, aj v dôsledku pandemickej situácie, je „vlastná Rudohorská 100-vka, resp. ½ 100-vka". Pochod možno totiž absolvovať aj po „vlastnej" trase, napr. 100-vku zo Spišskej Novej Vsi , polstovku z Prešova. Podmienkou je elektronické prihlásenie sa do 17. júna na turistakuko@netkosice.ska kvôli bezpečnosti potvrdenie účasti 19. júna na +421 905 506 764. Tí, ktorí budú v cieli čakať na diaľkoplazov, môžu na Hornom Bankove prejsť Rudohorskú desinu. Ďalšie informácie nájdete na www.magnezitferona.infoa www.horami.sk.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame