S Jamesákmi na Ihle v Ostrve

S Jamesákmi na Ihle v Ostrve
Lezeckých terénov a oficiálnych lezeckých oblastí je na Slovensku veľa. Ale ak máme hovoriť o histórii horolezectva, tak musíme začať vo Vysokých Tatrách. Práve tam vznikla myšlienka založiť horolezecký spolok James, ktorý v auguste oslávi svoju storočnicu. Keď sme s predsedom Jamesu Antonom Pacekom a špičkovým horolezcom a slovenským reprezentantom Jozefom Krištoffym vyrážali z Popradského plesa do sedla Ostrvy, vedela som, že sa budeme rozprávať aj o histórii; popri tom sme smerovali na Ihlu v Ostrve. Zo sedla pod Ostrvou sme teda odbočili a Jozef na jednom mieste preskákal po balvanoch na okraj.

102106260940;hoff;james ihla ostrva 1 RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenský horolezecký spolok JAMES je národným športovým zväzom, ktorý zastrešuje horolezectvo a športové lezenie. Športové lezenie bude teraz prvýkrát aj na olympiáde, my však svojich zástupcov v tejto disciplíne nebudeme mať. V budúcnosti sa to hádam zmení.

James si v auguste pripomenie slávnu minulosť, spolok totiž oslávi 100 rokov existencie. Pri tej príležitosti sa uskutoční Tradičný horolezecký týždeň vo veľkom štýle, teda s množstvom stretnutí, besied, prezentácií. Nebude chýbať ani lezenie, samozrejme. To máme na pláne aj teraz: s predsedom Jamesu Antonom Pacekom a aktívnym horolezcom Jozefom Krištoffym sme vyliezli na Ihlu s Ostrve; ako hovoria, je to ľahký výstup:

102106260950;hoff;james ihla ostrva 2 RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte treba dodať, že podľa Návštevného poriadku Tatranského národného parku nemôžeme vstupovať do terénu mimo značkovaných chodníkov. Horolezci, organizovaní v horolezeckých zväzoch, majú však výnimku a na vyhradených miestach môžu liezť.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímky 1-2 - Jar pri Popradskom plese (19.6.2021)

Snímka 3 - Pohľad od Popradského plesa do sedla Ostrvy; prvá časť našej túry vedie po červenej turistickej značke.

Snímka 4 - Ako stúpame, otvára sa výhľad do Mengusovskej doliny, na hrebeň Bášt so Satanom (vľavo), Kôprovský štít (v strede) a Popradský hrebeň (vpravo).

Snímka 5 - Jozef Krištoffy trochu zbehol dole, aby sa pozrel, ako sa najľahšie priblížime k Ihle v Ostrve.

Snímky 6-7 - Pohľad na Ihlu v Ostrve.

Snímka 8 - Najprv nás čaká cesta dole týmto kútom.

Snímky 9-10 - Výstup na Ihlu v Ostrve.

Snímka 11 - Anton Pacek na Ihle v Ostrve.

Snímka 12 - Pohľad z Ihly v Ostrve do Mengusovskej doliny.

Snímka 13 - Pohľad z Ihly v Ostrve na dvojvrchol Vysokej, vpravo od neho je Dračí štít, vľavo Ťažký štít. Viac vpravo je Ganek, Rumanov štít a Zlobivá, viac vľavo Popradský hrebeň a Kôpky.

Snímka 14-15 - Zľaňujeme z Ihly.

Snímka 16 - Pohľad na Ostrvu z terasy Horského hotela Popradské pleso. Ihlu vidno na horizonte približne v strede snímky.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.jpg Snímka 16.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame