Túry k vysielačom: Dievčenská skala nad Rožňavou

Túry k vysielačom: Dievčenská skala nad Rožňavou
Čo majú spoločné vysielače a Rádiovíkend? Veľa: Vysielače sú orientačným bodom v krajine, popri mnohých vedú turistické chodníky. Vďaka vysielačom počúvate aj Rádiovíkend. Aj vďaka vysielačom je rozhlas v našom éteri už 95 rokov. Toľko dôvodov sme mali, aby sme vám v Rádiovíkende cez prázdniny priniesli sériu reportáží z túr k vysielačom. Vyberali sme tak, aby sme sa zakaždým ocitli niekde inde. Začíname na Silickej planine. Náš cieľ - Dievčenská skala.

Výstup s Klubom slovenských turistov Elán Rožňava začíname v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Martin Markušovský sľubuje, že za necelé dve hodinky sa pohodlne dostaneme k cieľu. Cestou sa zastavujeme pri stavbe s obrázkom, aký by ste na malej bielej budove asi nečakali.

Dievčenská skala nad Rožňavou 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S turistami z Rožňavy sme okrem prechádzky absolvovali aj prehliadku vysielača, čo je naozaj ojedinelá možnosť. Firma Towercom totiž dnes obsluhuje vysielače na diaľku. Vladimír Kaleta si však ešte pamätá časy, keď sa tam chodilo na týždňovky. Čo to vtedy znamenalo - pracovať na vysielači:

Dievčenská skala nad Rožňavou 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 - S turistami z KST Elán Rožňava stúpame na Dievčenskú skalu z Krásnohorskej Dlhej Lúky.

Snímka 2 - Obrázok na vodárni pripomína legendu, že z tejto studničky sa napil kráľ Matej Korvín.

Snímky 3-4 - v lokalite Škridlový košiar na hrane Silickej planiny.

Snímky 5-6 - Chodník ďalej vedie viac-menej rovinatým terénom neďaleko hrany Silickej planiny. Trasu spestrujú staré duby.

Snímka 7 - Zo zelenej značky odbočujeme po významovej značke na vyhliadku Dievčenská skala.

Snímky 8-9 - Vyhliadka z Dievčenskej skaly. Na snímke č. 9 vidno v pozadí zasneženú Kráľovu hoľu aj Vysoké Tatry. Reportáž sme nahrávali na jar, preto na snímkach vidno holé stromy a sneh v diaľke.

Snímka 10 - Vysielač Dievčenská skala.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame