Rádiovíkend 14. 8. 2021 - pozvánky

Rádiovíkend 14. 8. 2021 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Prosíme, sledujte aktuálne protipandemické opatrenia.

14.8.2021

V Dubnickom kaštieli v Dubnici nad Váhom pripravili na sobotu 14.8. Ilešháziovské panské hody. Podujatie začína o 10,00 hod. dobovým sprievodom cez mesto. Od 10,00 h až do 18,00 hod. na návštevníkov v parku Jána Baltazára Magina čakajú dobové remeslá, dobýjanie slameného hradu, hry a súťaže pre deti, sokoliari, ukážky šermu a výučba dobových tancov. Môžete sa povoziť na koni alebo aj na koči a tiež byť svedkom Rytierskeho turnaja Gastona a Rytierskeho turnaja Normani s ich novým zábavným príbehom Cesta do Merkenlandu s ďalšími dobrodružnými príbehmi štyroch rytierov. Na nádvorí kaštieľa sú pripravené od 10,00 hod. šermiarsko - divadelné scénky, dobové tance, kaukliari, remeselníci na chodúľoch, dobová kuchyňa s ochutnávkami podľa dochovaných receptov, ako aj dobová hudba. Od 18,00 hod. si na nádvorí kaštieľa môžete pozrieť galaprogram najlepších vystúpení, ktorý bude ukončený ohňovou show.

Na Považskom hrade môžete v sobotu 14.7. zažiť „Noc hradov a zrúcanín". Začiatok hlavného programu je o 17,00 hod. Na programe sú hudobné vystúpenia, divadlo, sokoliari, ale tešiť sa môžete aj na mini múzeum Ladislava Janecha či tvorivé dielne, ktoré pripravuje Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici.

Vo Svite chystajú na sobotu 14.8. tretie kolo Škoda Bike Open Tour. Je určené aj pre hobby cyklistov. Pre rodiny je vhodná trať Dejzy s dĺžkou 17 km a prevýšením 350 metrov, tú možno prejsť aj s prívesným vozíkom. Trať Ízy má 33 km, polmaratónska Senzi 48 km, prevýšenie 1500 metrov a je určená aj pre nesúťažnú kategóriu e-bike. Najdlhšia trať Lejzy má 80 km a prevýšenie 2500 m. Registrovať sa treba v kancelárii pretekov vo Svite v areáli Koliby v piatok 13.8. podvečer alebo v sobotu 14.8. pred štartom jednotlivých kategórií.

14.-15.8.2021

Ak chcete zažiť nostalgiu na koľajniciach, tak cez víkend 14.-15.8. vám ju ponúknu v Rajeckej doline. Podujatie sa volá „Rajecká Anča". Historický motorový vláčik bude premávať dvakrát denne zo Žiliny do Rajca a späť. Súčasťou podujatia je zvýhodnený vstup do Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach. Tam čaká návštevníkov interaktívna prehliadka i koľajisko, ktoré v zjednodušenej podobe zachytáva žilinský železničný uzol v 20. rokoch 20. storočia. Odchod historického vlaku zo Žiliny je v oba dni o 9,30 a o 13,30 hod. Odchod z Rajca je o 11,30 a 15,30 hod.

V rámci Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo môžete cez víkend 14.-15.8. absolvovať (okrem iného programu) interaktívne prechádzky. V sobotu 14.8. to bude prechádzka mestom s cyklokárou, začiatok je o 16,30 hod. Trasa povedie popri továrni, popri kaštieli Berchtoldovcov, Stephaniovcov a Heroldovcov, popri Mestskom vlastivednom múzeu a Podhradskou ulicou. V nedeľu 15.8. vás na interaktívnej prechádzke bude sprevádzať dychová hudba. Trasa povedie od Fiľakovského hradu popri kostole Nanebovzatia Panny Márie, popri radnici a cez Podhradskú ulicu.

Cez víkend 14.-15.8. stretnete od Tatier k Dunaju bežcov na podujatí práve s takýmto názvom - „Od Tatier k Dunaju". Štartujú v Jasnej v sobotu 14.8. od 7,00 hod. Ide o štafetový beh, celá trať má takmer 350 kilometrov a je rozdelená na viac ako 30 úsekov rôznej dĺžky a náročnosti. V cieli (v Bratislave na Tyršovom nábreží) očakávajú prvých bežcov v nedeľu 15.8. okolo 12,00 hod.

Soboty 14.8., 21.8., 28.8.

Vyskúšali ste už nordic walking, teda severskú chôdzu s paličkami? Základy vás cez augustové soboty naučia v Novom Smokovci. Zraz je vždy o 14,00 hod. pred kúpeľmi v Novom Smokovci, treba si priniesť vlastné paličky, ale za poplatok si ich možno aj požičať. Dostanete najprv inštruktáž a potom vás čaká prechádzka z Nového Smokovca do Tatranskej Polianky. Je to 5 km s nulovým prevýšením.

15.8.2021

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke pripravilo na nedeľu 15.8. Včelársku a sladkú nedeľu. Návštevníkov čakajú prednášky, pochúťky s medom, vyhodnotenie súťaže o najlepší med Bystrickej doliny a fotosúťaže „Včielka medonosná". Chýbať nebude ani folklórny program a prezentácia činnosti včelárov. Prvá prednáška sa začína o 10,00 hod.

18.8.2021

V stredu 18.8. sa môžete vybrať na nočné prehliadky hradu Strečno. Ide o zážitkové prehliadky za asistencie divadelno-hravého zoskupenia RAZCA pri Považskom múzeu. Pozrieť si môžete aj výstavu obrazov Farbohra skla, ktorú počas komentovanej prehliadky predstaví autorka Petronela Vlhová. V gotickej kaplnke bude hrať živá hudba a na programe je aj ohňová show. Na prehliadku je možné ísť len v rúšku a dodržiavať hygienické pokyny. Vstupy sú každú pol hodinu od 20,00 do 22,30 hod., počet osôb je obmedzený. Lístky bude možné zakúpiť len prostredníctvom www.predpredaj.sk. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.pmza.sk.

19.8.2021

Od štvrtka 19.8. sa v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene dozviete viac o histórii lesníctva. Ako samostatné odvetvie existuje 150 rokov, dovtedy bolo súčasťou baníctva. Presnejšie: ako súčasť banskej správy dodávali vtedajší lesníci drevo do baní, hút a hámrov. Vernisáž výstavy je vo štvrtok o 16,00 hod.

21.8.2021

Turisti zo Zvolena vás radi v sobotu 21.8. zoberú na Liptov, chystajú sa na Demänovskú horu v Nízkych Tatrách. Prejdú z nej do Iľanovského sedla, k Demänovskej jaskyni mieru a späť k autokempingu Bystrina na začiatku Demänovskej doliny. Túra meria 11 km a potrvá cca 6 hodín. Turisti odchádzajú zo Zvolena spred Krajskej knižnice Ľ. Štúra o 6,15 hod.

Ak sa na v sobotu 21.8. zastavíte na hrade v Liptovskom Hrádku, zažijete tam Hradovánky a Hradoadrenalín. Ide o spojenie histórie s adrenalínovými aktivitami. Môžete vyskúšať lanovku, zísť do hradnej studne alebo sa spustiť z okna hradnej veže. Na programe sú aj špeciálne prehliadky hradu, na ktorých vás budú sprevádzať jeho majitelia magister Donč a Magdaléna Zai. Program sa začne o 10,00 hod. a potrvá do 20,00 hod.

V Žiarskej doline organizujú v sobotu 21.8. duatlon, teda preteky cyklistov a bežcov. Štart bude v Smrečanoch, jednotlivci tam začnú šliapať do pedálov o 9,30 hod. Pretekať môžu aj dvojice, ktoré si disciplíny rozdelia. Beží sa od Žiarskej chaty, cieľ je na Smreku, teda na kopci v bočnom hrebeni Západných Tatier.

August, vždy vo štvrtok a piatok

V rámci projektu „Tatry ako liek" si v auguste vždy vo štvrtok môžete v Novom Smokovci spolu zacvičiť dýchacie cvičenia. Fyzioterapeutka vám vysvetlí dychovú gymnastiku. V augustové piatky sa na tom istom mieste cvičí joga. Obe cvičenia sa začínajú o 14,00 hod., vhodné je priniesť si vlastnú podložku. Cvičí sa v Novom Smokovci na multifunkčnom ihrisku pri TEŽ Sibír, vstup je voľný. Podložky si možno za poplatok aj požičať priamo na mieste.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame