Ferrata cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ferrata cez Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách

Ferraty sú obľúbenou zábavkou na voľný čas. Spestria turistiku, pocvičia hlavu, dodajú adrenalín, umožnia prechod miestami, kde by sme sa ináč nedostali. Prvú ferratu už máme aj vo Vysokých Tatrách. Je súčasťou náročnej, teda pomerne dlhej túry, takže si na ňu musíte rezervovať dostatok času. Určite si so sebou zoberte aj čelovku - aj nás pri nahrávke chytila na chodníku tma. Ale začiatok dňa, keď sme spolu s predsedom regiónu Klubu slovenských turistov Poprad Drahoslavom Dúbravským kráčali hore Malou Studenou dolinou, bol prekrásny: na oblohe ani mráčik. Spokojný bol aj turista spoza hraníc Ivo Jozefík. Do Tatier chodí často:

Ferraty 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvá ferrata vo Vysokých Tatrách vznikla ako súčasť väčšieho slovensko-poľského projektu. Klub slovenských turistov pôvodne plánoval ferratu celkom inde, neskôr aj v Malej Studenej doline bolo viacero variantov. Nakoniec okolnosti boli silnejšie a ferrata je tam, kde je; je výsledkom dlhodobého procesu a mnohých kompromisov. Hoci diskusií okolo je veľa, nechajme teraz argumenty „za" a „proti" bokom - a užime si, čo si užiť môžeme. Ferrata je urobená tak, že s trochou skúseností ju prejdete: Na každom mieste, kde to potrebujete, nájdete kramľu alebo malú stúpačku:

Ferraty 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz máme v Priečnom sedle na výber: či ho prejdeme po chodníku, na ktorom pomáhajú reťaze, alebo si zoberieme ferratový výstroj a zvládneme sedlo ferratou. Ešte raz pripomínam, že celá túra je pomerne dlhá, netreba zabúdať, že sa už stmieva skoro. A tiež netreba zabúdať, že od 1. novembra platí v Tatrách zimná uzávera; takže ak chcete vyskúšať ferratu ešte tento rok, máte na to 3 týždne.

Fotoalbum:

Snímka 1 - Jeseň v Malej Studenej doline.

Snímka 2 - Pri Téryho chate.

Snímka 3 - Prostredný hrot od Téryho chaty.

Snímka 4 - Ráno bolo krásne, ako stúpame hore, máme v pätách hmlu. V pozadí Lomnický štít.

Snímka 5 - Takto vyzerá začiatok ferraty cez Priečne sedlo.

Snímka 6 - Užívame si ferratu. Vpredu Ivo, za ním Drahoslav Dúbravský.

Snímky 7-9 - Ferrata smerom hore.

Snímka 10-12 - Ferrata nad Priečnym sedlom.

Snímka 13 - Ferrata sa končí zostupom smerom do Veľkej Studenej doliny.

(snímky č. 7,9, 9, 13 - Drahoslav Dúbravský, ostatné Sylvia Hoffmannová)

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 9.JPG Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: Drahoslav Dúbravský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame