Rádiovíkend 22.1.2022 (pozvánky)

Rádiovíkend 22.1.2022 (pozvánky)

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

23.1.2022

V nedeľu 23.1. môžete spoznať kopec Malá Zobraná v Slanských vrchoch. Začiatok je v obci Mirkovce v okrese Prešov, trasa povedie k priepasti Veterná diera. Priepasť je charakteristická silným teplým prievanom pri poklese vonkajších teplôt. Celý kopec je dutý, s viacerými otvormi. V skalných dutinách a podzemných priestoroch zimujú stovky salamandier. Na vrchole Malej Zobranej bolo v dávnej minulosti údajne posvätné miesto – sobor, čo v staroslovenčine znamená chrám. Na vrcholovej plošine stále vidno terasy, pravdepodobne zvyšky dávneho osídlenia. Zraz účastníkov je o 9,30 hod. na hornom konci Mirkoviec (smer Prešov) na križovatke v tvare V. Režim OP. Organizátori prosia, aby ste so sebou nebrali psy. Exkurziu povedie jaskyniar Gabriel Lešinský.

Turisti z Prešova sa v nedeľu 23.1. vyberú na tradičný zimný prechod Slanských vrchov. Naplánovali si 18 km z Čierneho nad Topľou cez Údolie obrov a sedlo Červená mláka do Zlatej Bane. To všetko pešo a dodržia pri tom protipandemické opatrenia. Na začiatok trasy sa odvezú vlakom, zraz majú na železničnej stanici v Prešove o 8,30 hod.

29.1.2022

V sobotu 29.1. sa môžete vybrať na kopec Klenová v Malých Karpatoch. Pôjde síce o 15. ročník zimného výstupu, ktorý pravidelne organizuje Turistické združenie Dolný Lopašov, ale tento rok to nebude hromadný pochod. Výstup hore je individuálny, vyraziť môžete z ľubovoľného miesta. Okrem výhľadu z rozhľadne tam na vás budú čakať aj medaily: organizátori ich rozvešajú na poľovnícky posed a každý sa obslúži sám - teda zoberie si jednu na pamiatku.

Kedykoľvek

V Liptovskom Mikuláši sa môžete vybrať na príjemnú prechádzku nad mesto. Nejde o nič ťažké, ale výhľad vás prekvapí. Ide o kopec Háj, kde sa nachádza aj pietne miesto a vojenský cintorín. Lokalita Háj Nicovô je chráneným areálom. Z centra mesta je to cca 1,5 km, trasa vám potrvá do 1 hodiny. (Na Háj sa dá ísť aj autom, ale cestu v zime neudržiavajú.) Z vrcholu je kruhový výhľad na Vysoké, Západné a Nízke Tatry, na Chočské vrchy, Liptovský Mikuláš, viaceré dediny a Liptovskú Maru. Vedú tam dva náučné chodníky, jeden sa venuje prírode a krajine a druhý vojenskej histórii. Pri výstupe na Háj nad Liptovským Mikulášom si neďaleko železničnej trate všimnite aj 100-ročný topoľ čierny. A na vrchu schody času, kde nájdete rôzne kamene, teda vzorky geologického podložia Liptovskej kotliny.

Aj v okolí Spišskej Novej Vsi sa možno pekne poprechádzať. Napríklad sa môžete po červenej značke vybrať ku kaplnke Sans Souci, z centra sa tam dostanete cca za 1,5 hod. Ku kaplnke vedie aj modrá značka z dvoch smerov - z neďalekých Iliašoviec a Harichoviec.
IMG_20211204_120225.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame