K Malému budzogáňu v Súľovských vrchoch

K Malému budzogáňu v Súľovských vrchoch

K Malému budzogáňu v Súľovských vrchoch

Čo, keď prší? Začínať túru v daždi, to nie je príjemné. Preto si najprv sadáme pod strechu: pod strechu Klubu turistov a horolezcov Javorník. Už roky majú klubovňu v Lietavskej Lúčke, v záhrade predsedu Ladislava Nováka. Priestor pripomína múzeum, kde je využitý každučký kúsok steny – na odznaky, suveníry z túr, staré cepíny a skoby, knihy, mapy, kroniky. Zbožne čakáme, že dážď prestane. Zatiaľ sa rozprávam s tajomníkom klubu Vladimírom Hejdom, ktorý je zároveň najstarším členom. Jeho rodnými horami bola Českomoravská vysočina:

K Malému budzogáňu v Súľovských vrchoch - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klub turistov a horolezcov Javorník pôsobí v okolí Žiliny, oficiálne sídlo má v Lietavskej Lúčke, ale členovia sú z celého Slovenska, doslova od Bratislavy po Košice. Nedávno si pripomenuli 50 rokov existencie klubu – aj o tom sme sa rozprávali, ako sme kráčali od Lietavskej Svinnej-Babkova k Malému budzogáňu. V daždi nám dobre padla zastávka pod strieškou upravenej studničky, prestávku som využila na rozhovor s Jarkom Flachbartom:

K Malému budzogáňu v Súľovských vrchoch - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

50-ročnému Klubu turistov a horolezcov Javorník k jubileu blahoželáme. A prajeme veľa šťastných kilometrov – vo vibramách, na bežkách, v lodiach či na bicykloch, a možno raz aj na tých koňoch.

Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Pri ceste z Lietavskej Svinnej do Babkova (čo je vlastne jedna dedina) nájdete upravené parkovisko. Tu musíte odstaviť auto, ďalej je už zákaz vjazdu.

Snímky 2-3 – Hneď na začiatku doliny Do Patúcha je niekoľko jazierok, okolo ktorých si môžete sadnúť na lavičky. Pri jednom je aj hojdačka, ktorá vás vynesie až nad jazierko.

Snímka 4 – Strecha studničky Pod Patúchom nás na chvíľu ochránila pred dažďom.

Snímky 5-6 – Malý budzogáň v Súľovských vrchoch.

Snímka 7 – Pri Malom budzogáni. Zľava Jaroslav Flachbart, sediaci Ladislav Novák, Zuzana Sentkerestiová a Juraj Hlaváč, všetko členovia Klubu turistov a horolezcov Javorník.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame