Rádiovíkend 26.11.2022 - pozvánky

Rádiovíkend 26.11.2022 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

26.11.2022

V sobotu 26.11. organizujú festival Ľudia a hory v Turčianskych Tepliciach, začína sa o 15,00 hod. Na programe sú besedy a prezentácie: Michal Sigút: Ararat; Majo Piťuch: Ojos del Salado/Ortler; Marek Hubka: Cesta hrdinov SNP a Jozef Krištoffy: Vysoké Tatry. Festival sa koná v kine Turiec.

Poriadnu zimu si môžete užiť v sobotu 26.11.– v kine Mier v Považskej Bystrici. Bude tam festival zimných cestovateľských a športových filmov Snow Film Fest. Uvidíte napríklad dvojicu kamarátov, ktorá sa bez skúseností vybrala do Patagónie. Ocitnete sa aj vo vodopádoch na zimnom Islande, na expedícii v Nepále, budete sledovať cestu českých freeriderov za prašanom do kirgizského Jyrgalanu a ďalšie filmy. Snow Film Fest v Považskej Bystrici sa začína o 17,00 hod.

Utorky od 29.11.2022 (vrátane)

V Trnave už majú vianočnú atmosféru. Ak si ju chcete vychutnať z výšky, tak môžete každý utorok, najbližšie 29.11. Pripravili tam tematické prehliadky Mestskej veže s lampášom. Ale rátajte s tým, že musíte zvládnuť vyše 140 schodov. Okrem toho v Trnave chystajú aj individuálne vianočné prehliadky so sprievodcom. A tiež detskú online hru Škriatkovo kúzlo, v rámci ktorej nájdete škriatkov vo ôsmich oknách v centre mesta.

29.11.2022

Neďaleko Želiezoviec v okrese Levice pribudne v utorok ďalšie Významné lesnícke miesto; zaujímavé lokality označujú informačnou tabuľou Lesy Slovenskej republiky. Tentoraz pôjde o miesto v lesnom poraste, kde stál unikátny dub. Jeho vek cca v polovici 19. storočia odhadovali na 600 rokov. Mal úctyhodné rozmery: obvod kmeň vo výške 1,1 m nad zemou bol 830 cm, priemer 265 cm. Bol vysoký 25 metrov a koruna dosahovala šírku 50 m. V jeho kmeni bola vytvorená miestnosť, do ktorej sa zmestilo 12 ľudí. Napriek tejto bútľavine bol vitálny. Návštevníci doň mohli vstúpiť dverami, vyrezanými z kmeňa, v miestnosti bolo aj malé okienko. Dub vyvrátila víchrica v máji 1932, neskôr jeho zvyšky podpálili vandali. Od utorka 29.11. ho bude pripomínať nielen tabuľa Významného lesníckeho miesta, ale aj malý dub, ktorý tam zasadia. Viac o lokalite (vrátane cesty k nej) sa dozviete v múzeu v Želiezovciach.

3.12.2022

Na niektoré miesta príde Mikuláš v predstihu a vo vibramách, napríklad do lesoparku pri Starej Ľubovni. Podujatie organizuje KST a CVČ v Starej Ľubovni. Komu neprekáža 4 km trasa pešo, pre toho je pripravená spoločná prechádzka, zraz je o 10,00 hod. na parkovisku pod gymnáziom. Ostatní rodičia s menšími deťmi môže prísť autom až k hradu a odtiaľ trošku pešo do lesoparku. Mikuláš so svojou družinou sa vynorí z lesa, na programe je aj spoločná opekačka (ale špekáčiky či slaninku si treba priniesť). Ak chcete aj vy vidieť Mikuláša v Starej Ľubovni, buďte v lesoparku za hradom o 11,00 hod.

Mikuláša budú v sobotu 3.12. hľadať v lese aj turisti z Vyhní. Zraz si dali pri základnej škole na námestí o 11,00 hod. Trasa povedie cez Kamenné more k Vodnému raju a do areálu biatlonu. Možno už cestou stretnú Mikuláša s darčekmi. Na záver čaká malých aj veľkých turistov kapustnica a možno aj opekance.


Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame