Rádiovíkend 6.5.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 6.5.2023 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

6.5.2023
Včelári v Dolnej Krupej otvoria v sobotu 6.5. tohtoročnú sezónu. V areáli Medolandie sprístupnia svoje priestory, pripravia program pre návštevníkov, otvoria novú časť zážitkového areálu Včelárium a ponúknu ochutnávku medov a medoviny. Vstup je voľný, podujatie trvá od 11,00 hod. do 19,00 hod.

6.-7.5.2023
Na hrade Tematín vás cez víkend 6-7.5. privíta družina Argenti. Predstaví vám stredoveký život v 14. storočí. Tešiť sa môžete na program, lukostreľbu, dobovú kuchyňu, výstavu zbraní a zbroje, rytiersky stan a ďalšie atrakcie. Na hrad Tematín sa v oba dni môžete vybrať od 9,00 do 17,00 hod.

Na hrade Uhrovec pripravili na víkend 6.-7.5. remeselný rínok. Okrem remeselníkov vás čakajú aj dobroty z kastelánovej kuchyne a zastaviť sa môžete aj v čajovni.

6.-8.5.2023
Na hrade Beckov cez víkend 6.-7.5 a ešte aj vo sviatočný pondelok 8.5. pripravili rozprávkovú cestu. Deti na nej čakajú úlohy a hry. Okrem toho je na programe bál  princov a princezien, dobové remeslá či celodenný zábavný program. Potrvá to 3 dni, vždy od 10,00  do 18,00 hod.

7.5.2023
V nedeľu 7.5. sa môžete zapojiť do podujatia v Slovenskom raji. Ide o chôdzu s paličkami z Čingova cez Ďurkovec na Tomášovský výhľad a naspäť. Spolu niečo cez 5 km. Ide o celosvetovú benefičnú akciu, do ktorej sa prvýkrát zapájajú aj slovenskí nordic-walkeri. Prihlásiť sa treba cez aplikáciu (odkaz nájdete na stránke Wings for Life Slovenský raj – Čingov | Slovenská asociácia Nordic Walking (snwa.sk)). Celé štartovné pôjde na výskum poranení miechy.

V nedeľu 7.5. si môžete dopriať poriadne dlhú túru v Malých Karpatoch. Uskutoční sa tam 45. ročník Častovskej 50-tky. Štart je o 6,00 hod. v areáli hradu Červený Kameň  v Častej. Organizátori pripravili viacero trás: 10 km na Kuklu, obľúbenú 25 km, výnimočnú 35 km cez Vápennú až po klasiku  50 km cez Záhorie. Na najdlhšiu trasu treba vyraziť od 9,00 hod., na kratšie trasy stačí ísť neskôr.

V Pružine neďaleko Považskej Bystrice vám v nedeľu 7.5. ponúknu všeličo dobré pod zub: Tradičné – napríklad baraní guláš; ale aj netradičné – čo by ste povedali na palacinky s bryndzou? O bryndzi sa dozviete viac na prednáške, môžete súťažiť v jedení salašníckych dobrôt a zastaviť sa pri stánkoch  s remeselnými výrobkami. Program podujatia Bačova cesta v Pružine sa začína o 13,00 hod.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke zažijete v nedeľu 7.5. Jar na dedine. Na programe sú ukážky jarných prác, odborná prednáška o poľnohospodárstve, predaj ovocných stromčekov, kríkov a kvetov. Nebude chýbať ani ukážka sadenia zemiakov. Program v skanzene sa začína od 10,00 hod.

Turisti z Liešťan a širokého okolia sa v nedeľu 7.5. stretnú v Nitrických vrchoch. Presnejšie – na Suchom vrchu. Ide o hviezdicový výstup, takže po turistických značkách sa hore dostanete nielen z Liešťan. Ale aj z Runianskej Lehoty, Kšinnej, Závady pod Čiernym vrchom alebo z Omastinej. Stretnutie na vrchole je medzi 10,00 a 12,00 hod.

Horské bicykle dostanú v nedeľu 7.5. zabrať na pretekoch Cez Iľovnícky hrebeň. Najdlhšia trasa meria 65 km, ale vybrať si môžete aj niečo jednoduchšie. Kratšie trasy merajú 50 km (na tejto trase môžu pretekať aj elektrobicykle) a 20 km. Organizátori pripravili aj detské preteky. Štart je na rovnakom mieste – pred Vihorlatskou knižnicou v Humennom. Na najdlhšiu trasu vyrazia cyklisti o 10,00 hod. 50-km trasu odštartujú o 10,30 hod. 20 km a detské preteky majú štart o 11,30 hod. Registrácia je online - alebo dnes v CVČ Dúha na Južnom námestí od 14,00 do 18,00; Prípadne priamo na štarte zajtra od 7,00. Všetci pretekári v hlavných kategóriách pretekov Cez Iľovnícky hrebeň sa dostanú do žrebovaniu, najzaujímavejšou cenou je horský bicykel od hlavného sponzora.

9.5.2023
Stredoslovenské múzeum pokračuje v utorok 9.5. v cykle besied Príroda bez hraníc. Tentoraz bude hosťom dobrovoľný strážca prírody z Veľkej Fatry Juraj Žiačik. Povie nielen o náplni práce strážcu, ale aj o rozdieloch medzi pralesom a hospodárskym lesom, ako sa vyhnúť stretu s medveďom a aké sú pobytové znaky iných chránených druhov zvierat. Stretnutie sa začína o 17,00 hod.

12.5.2023
V piatok 12. 5. si môžete na Strečne vybehnúť hradné schody. Bude sa tam konať 26. ročník podujatia Beh do strečnianskych hradných schodov. Je ich 151. Organizátori pripravili 12 kategórií od detí po dospelých. Začiatok je o 10,00 hod.

13.5.2023
V sobotu 13.5. môžete byť na medzinárodnom turistickom pochode Krajom Drotárie. Trasy vedú cez Turzovkú vrchovinu. Na výber máte 13 km (Staškov – Vrchmosty -  SAD Staškov, Marvcov – Polgrúň  – Potôčky – Hruškovia – Turzovka, žel. st.) alebo 20 km (Staškov, – Vrchmosty  – SAD Staškov, Mravcov  –  Jelitov – Hlinené – Turzovka, žel. st.). Začiatok oboch trás je v Staškove pri rodnom dome Jozefa Kronera pri železničnej stanici. Registrovať sa treba od 7,15 do 8,00 hod.

V sobotu 13.5. si môžete naplánovať výstup na Sitno zo Bzovíka. Zraz je ráno o 7,30 hod. pred pohostinstvom. Na Sitno je to 28 km. Ale trasu si možno skrátiť a vyraziť až od Počúvadla (na Sitno odtiaľ je to 6 km). Tam záujemcov odvezie autobus s odchodom zo Bzovíka o 10,30 hod. Autobus po zostupe odvezie všetkých turistov od Počúvadla naspäť do Bzovíka.

Turisti z Hnúšte si na budúcu sobotu naplánovali výstup na Ostrú. Vyrazia z Klenovca, cez sedlo Babiná vyjdú na Ostrú a zídu do Hnúšte. Trasa má 17 km. Zraz si dali o 7,50 hod.  na autobusovej stanici v Hnúšti.

V sobotu 13.5. vás radi uvidia v Studienke na Záhorí. Pripravujú tam pochod Hasprúnska 10, 20, 23, 50. Tak sa pochod volá a je to praktické – hneď aj vieme, z akých trás si môžeme vyberať. Povedú cez borovicové lesy a cez chránenú oblasť v okolí Červeného rybníka  a rieky Rudava. Registrácia bude pred pohostinstvom U Kochlíka v Studienke od 7,00 do 10,00 hod.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici organizuje v sobotu 13.5.  botanickú exkurziu do Manínskej tiesňavy. Lektorky vám priblížia krajinu, v ktorej sa ocitnete: vápnomilné bukové lesy, vápencové skalné steny  a sutiny, suché dealpínske porasty. Zraz je na konečnej zastávke v Považskej Teplej (Vodojem) o 10,20 hod. (z Považskej Bystrice MHD č. 5 s odchodom zo železničnej stanice  o 9,57 hod.). V Múzeu uvítajú, ak sa prihlásite vopred na email: daniela.dubravkova@muzeumpb.sk.

 

Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame