Rádiovíkend 24.6.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 24.6.2023 – pozvánky

Rádiovíkend 24.6.2023 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody (aj virtuálne). Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

24.6.2023

V Humennom (v lesoparku Hubková) zažijete v sobotu 24.6. jedinečnú atmosféru pretekov horských bicyklov v noci. Cyklistov čaká asfalt, poľné i lesné cesty a chodníky, t.j. singletraily. Trasa meria 17 km s prevýšením 400 m. Súťažiť sa bude v 12 kategóriách, vrátane e-bikov. Štart je o 21,00 hod., treba mať dobré čelovky a svetlá na bicykli. O 17,00 hod. sa začína registrácia pretekárov pri poľovníckej chate na Hubkovej, kde bude aj cieľ. Kto sa chce dozvedieť viac, môže sa už od 10,00 hod. zastaviť na námestí v Humennom, kde bude stánok Slovenského cykloklubu. Tam sa o 16,00 hod. začne aj prezentačná jazda.

Pri Vinianskom jazere zažijete v sobotu 24.6. Jána, ako sa patrí: Popoludní 13,30 hod. sa začne spoločný výstup na Viniansky hrad, kde vás privíta kastelán a budú čakať remeselníci. Pri Vinianskom jazere nebudú chýbať tradičné jedlá, nápoj lásky, športové súťaže a môžete si dopriať aj lesný kúpeľ.

V Spišskej Novej Vsi organizujú v sobotu 24.6. Deň pohybu v Novejši. V parku pred evanjelickým kostolom si od 14,00 hod. môžete vyskúšať netradičné športy, ako diskgolf, cornhole alebo spikeball. Špecialitou bude Šalený beh Novejšou – prvý beh v meste, ktorý sa beží pre radosť a pri ktorom sa hodnotí nie výkon, ale najlepšia maska. Môžete mať aj skupinovú masku a bežať ako partia. Štart je o 15,30 hod.

V Novoveskej Hute (časť Spišskej Novej Vsi) bude v sobotu 24.6. súťaž vo varení Rohalská vareška. Medzi sprievodné aktivity patria súťaže pre deti a na záver Jánska vatra. Podujatie sa začína o 13,00 hod.

V obci Sklené v okrese Turčianske Teplice pripravili na Jána program so začiatkom o 13,00 hod. Vtedy sa začínajú súťaže pre deti, vrátane jazdy na bicykli či fúriku. Dospelí si zmerajú sily v kosení ručnou kosou. Večer vyvrcholí zapálením jánskej vatry o 21,00 hod.

25.6.2023

V Trenčianskych Tepliciach sa v nedeľu 25.6. môžete vybrať na túru po náučnom chodníku Čvirigovec – Čertova skala. Nenáročná trasa meria približne 5 km. Okrem informačných tabúľ vás čakajú vyhliadky, studničky aj zvyšky strážneho hradiska na Čertovej skale. Zraz je o 10,00 hod. pri starom cintoríne v Trenčianskych Tepliciach.

V okolí Bratislavy sa zajtra znovu môžete vybrať na modro-žltú túru, teda túru po modrej a žltej značke. Takto organizátori symbolicky už viac ako rok vyjadrujú podporu Ukrajine, napadnutej Ruskom. Nenáročná rúra meria 11 km, prevýšenie do 300 m, potrvá približne 4 hodiny. Trasa vedie v okolí obce Borinka. Zraz je pred Obecným úradom v Borinke o 14,00 hod.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pripravili na nedeľu 25.6. podujatie, plné jánskych zvykov. Program sa začína o 13,30 hod. krojovaným sprievodom.

V nedeľu 25.6. oslávia na Smolenickom zámku 70 rokov, čo tam sídli Kongresové centrum Slovenskej akadémie vied. Organizátori pripravili individuálne prehliadky zámku a otvoria aj vybrané hotelové izby. Verejnosť bude môcť vyjsť aj na južnú baštu, kde sa nachádza kaplnka. Program potrvá od 11,00 do 17,00 hod.

- Do 29.6.2023

V rámci celonárodnej kampane Týždeň dobrovoľníctva môžeme v týchto dňoch pomáhať aj prírode. Kde v okolí môžete pridať ruku k dielu, to nájdete na stránke www.tyzdendobrovolnictva.sk.

- do 30.6.2023

Už len do konca júna 2023 sa môžete v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej zastaviť na výstave, zameranej na jaskyniarstvo a baníctvo. Okrem kartografických diel podzemných priestorov tam nájdete aj meračské banícke prístroje či súkromnú mineralogickú zbierku.

1.7.2023

V Hronskom Beňadiku plánujú na budúcu sobotu 10. ročník podujatia Okolo Hronského Beňadika na bicykloch - spomienka na Jaromíra Zölda, ktorý bol rodákom z obce a zároveň reprezentantom Československa v cestnej cyklistike. Stredne náročná trasa meria 62 km; štart v Hronskom Beňadiku je o 9,00 hod., predtým od 7,30 do 8,30 hod. sa treba prezentovať v Hostinci pod bránou. Pred štartom je na programe ešte kladenie venca na cintoríne. Trasa (62 km, pre všetky druhy bicyklov) vedie cez obec Brehy do Pukanca a ďalej k priehrade Bátovce. Cyklisti pôjdu potom cez obce Žemberovce, Kmeťovce, Nová Dedina, Čajkov, Rybník nad Hronom, Tlmače a Kozárovce až do Hronského Beňadika. Po dojazde je na programe občerstvenie, krátke vyhodnotenie a tombola.

Ak vás zaujíma včasný stredovek, tak by ste si mali na sobotu 1.7. naplánovať výlet na Liptov: V archeoparku Liptovia v Partizánskej Ľupči na historickom festivale vystúpi až 600 účinkujúcich z 9 krajín. Okrem bojovníkov to budú aj doboví remeselníci, kupci a sokoliari. Tešiť sa môžete na hry, turnaje, prednášky historikov a veľkú bitku.

Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame