Po stopách Slobodného slovenského vysielača

Po stopách Slobodného slovenského vysielača

V Rádiovíkende sa patrí vyliezť na nejaký kopec, urobíme tak.

Nepôjde však o žiadny štít, ten kopec nemá vysokú nadmorskú výšku. Aj keď , kým naň z Banskej Bystrice vyjdete, čaká vás stúpanie. Nedostanete sa však až celkom hore, vrchol je oplotený a strážia ho. Na Laskomeri je totiž vysielač. Bol tam aj pred sedemdesiatimi rokmi. Práve vďaka nemu sa 30. augusta 1944 ozval do éteru povstalecký rozhlas. V Rádiovíkende sa vyberieme po stopách vtedajších rozhlasákov, a to spolu s pracovníčkou Múzea SNP Janou Odrobiňákovou. Nám sa výnimočne podarilo zastať priamo hore na Laskomeri. Na jednu stranu sme mali výhľad na hory. Keby na druhej strane neboli stromy, pozerali by sme sa na Banskú Bystricu. Vysielač nad nami je, samozrejme, už novší. Ten povstalecký však nestavali až tesne pred povstaním.

101408300940-hoff-slobodny-slovensky-vysielac-1-RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Rádiovíkende sme sa vybrali po stopách Slobodného slovenského vysielača. Povstalecký rozhlas sa práve pred sedemdesiatimi rokmi (30. augusta 1944) ozval z Banskej Bystrice po prvý raz. Pred chvíľou sme vás zaviedli na Laskomer, kde kedysi stálo zariadenie, vďaka ktorému sa vysielanie dostávalo k poslucháčom. Po bombardovaní vtedajší technici zabezpečili pojazdný vysielač a redaktori mohli informovať ďalej. S pracovníčkou Múzea SNP Janou Odrobiňákovou sme si vychutnali pohodu na Laskomeri. Potom sme zišli dole, do hlučnej civilizácie.

 

Súčasťou článku sú autentické fotky. Na fotkách:

Snímka 1 – Súčasný vysielač na Laskomeri nad Banskou Bystricou.

Snímka 2 – Anténny domček vysielača na Laskomeri, ktorý fungoval  počas Slovenského národného povstania. Na stene vidno stopy po strelách spred 70 rokov.

Snímka 3 – Hlavná budova vysielača na Laskomeri. Dodnes nesie meno podľa významnej historickej udalosti.

Snímka 4 – Pamätná tabuľa na hlavnej budove Vysielača SNP na Laskomeri nad Banskou Bystricou.

Snímka 5 – Staré Hory sú významným mariánskym pútnickým miestom. Práve v Starých Horách sa pri evakuácii Banskej Bystrice rozhlasoví pracovníci Slobodného slovenského vysielača rozdelili na dve skupiny.

Snímka 6 - Neďaleko tohto kostolíka na Donovaloch nainštalovali rozhlasoví technici poslednýkrát zariadenie na prenos vysielania. Slobodný slovenský vysielač sa z Donovál ozval posledný raz.

101408300950-hoff-slobodny-slovensky-vysielac-2-RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Galéria

Snimka-1 Snimka-2 Snimka-3 Snimka-4 Snimka-5 Snimka-6
Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame