Na Astronomickom náučnom chodníku v Starej Lesnej

Na Astronomickom náučnom chodníku v Starej Lesnej

Na Astronomickom náučnom chodníku v Starej Lesnej

Sviatok Troch kráľov je pre nás v Rádiovíkende sympatický, pretože traja mudrci boli vlastne turisti. A keďže k Ježiškovi do Betlehema ich viedla hviezda, tak práve hviezdy sú hlavnou témou prechádzky, do ktorej sa teraz pustíme. Bude to síce necelý kilometer, ale zato zrakom obsiahneme celý vesmír. Naozaj, pretože na jednej z tabúľ Astronomického náučného chodníka nájdete aj model celého vesmíru. Chodník sa nachádza pri pracovisku Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Starej Lesnej a prevedie nás po ňom vedecký pracovník ústavu Ján Svoreň.

Prvé tri informačné tabule sú pri parkovisku pred hlavnou budovou. Na prvej je Slnko; na jednej z fotografií si až na tretí pohľad všímam malú modrú bodku v popredí. Ináč celú fotografiu vypĺňa jasná žltá machuľa: slnko, resp. jeho časť, lebo celé sa na snímku nezmestilo.

Na Astronomickom náučnom chodníku v Starej Lesnej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nás by mali traja králi radi: sme kometárna veľmoc! Aj keď, ako sme počuli, troch mudrcov pravdepodobne do Betlehema neviedla kométa, ale konjunkcia, t.j. veľké priblíženie jasných planét. Našim astronómom prajeme veľa pozoruhodných objavov a vôbec: veľa úspechov. Je to oneskorené želanie k ich narodeninám, keďže v roku 2023 uplynulo 80 rokov od vzniku Astronomického ústavu vo Vysokých Tatrách.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Tabuľa pred Astronomickým ústavom SAV v Starej Lesnej vás hneď smeruje na Astronomický náučný chodník. Na každej tabuli nájdete aj šípku, ktorá vás posiela ďalej.

Snímky 2-4 – Informačné tabule náučného chodníka.

Snímky 5-6 – Chodník vedie aj popri pozorovacích objektoch.

Snímka 7 – Informačná tabuľa, na ktorej nájdete model celého vesmíru.

Snímka 8-9 – Hoci chodník meria necelý 1 km a vedie po rovine, predsa sa vám naskytnú výhľady na krajinu.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame