Prvý značkový chodník na Slovensku (z Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon)

Prvý značkový chodník na Slovensku (z Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon)

Je pre nás samozrejmosťou, že keď ideme na túru, sledujeme turistické značky. Ale kedy sa to všetko začalo a kde sa na našom území objavila prvá turistická značka?

Je to známe: začalo sa to pred 140 rokmi a prvá turistická značka sa objavila na trase z Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon. Teraz vykročíme po stopách minulosti a berieme vás so sebou.
Pravdupovediac, vieme len približne, kadiaľ prvý značkovaný chodník viedol, musíme sa spoľahnúť na záznamy Rudolfa Tirscha. Ten zachytil, že chodník vyznačil Sitniansky klub v roku 1874. Neskôr ešte v tom istom roku vtedajší turisti vyznačili aj chodníky na Počúvadlo, Sitno, do Sklených Teplíc a do Vyhní.
Ten celkom prvý chodník viedol z mesta popri Starom zámku. S domácim turistom Róbertom Melcerom sme tam prechádzku začali, kochajúc sa malebným pohľadom na strechy domov okolo Trojice, na Nový zámok a úbočie s domčekmi, prilepenými k svahu. Vykročili sme však po chodníku, ktorý už vyznačený nie je:

Prvý značkový chodník na Slovensku (z Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon) - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí sa, že v Banskej Štiavnici nemôžeme ísť rovno, že buď ideme do kopca, alebo z neho. A predsa v okolí nájdeme trasu s nulovým prevýšením. Dnes je to cyklotrasa, ktorá vedie po jednej zo zvážnic úbočím vrchu Tanád. Kedysi práve po nej viedol prvý značkovaný chodník na Slovensku, ktorý sa končil pri štôlni Gedeon. Sklad pri nej totiž turisti dostali k dispozícii a zriadili tam útulňu. To bol dobrý dôvod, aby pred 140 rokmi vyznačili k útulni cestičku. Iste netušili, že sa tak zapíšu do histórie turistiky na Slovensku.
Škoda, že chodník dnes už nie je vyznačený, bola by to zaujímavá atrakcia. No s domácim turistom Róbertom Melcerom sme sa ho snažili verne kopírovať. A tak sme sa dostali do sedla Červená studňa a potom chvíľu kráčali po asfaltke dole. Asfalt je novodobý vynález, ale ako vyzeral chodník v roku 1874:

Prvý značkový chodník na Slovensku (z Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon) - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z centra Banskej Štiavnice k štôlni Gedeon to trvá asi hodinku - hodinku a pol. Ale odporúčam ísť tam s domácimi. Pretože prvý značený turistický chodník na našom území už nie je vyznačený a ak nie ste z Banskej Štiavnice, asi budete potrebovať sprievodcu.

<a href=" https://www.rtvs.sk/radio/relacie/detail/radiovikend?station=slovensko"> Archívne záznamy relácií "Rádiovíkend" nájdete tu.</a>

Galéria

radiovikend Snimka-1 Snimka-2 Snimka-3 Snimka-4 Snimka-5 Snimka-6 Snimka-7 Snimka-8 Snimka-9 Snimka-10 Snimka-11 Snimka-12 Snimka-13 Snimka-14 Snimka-15 Snimka-17
Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame